Fotboll - en samhällsnyttig gigant

Jag läser om Klas Ingesson i dagens tidning.
Klabbe kämpar vidare med sin sjukdom.
Han är, som så många har sagt tidigare, en riktig kämpe och ett gott föredöme.
Vi som står vid sidan om undrar: hur orkar han?
Eftersom jag har kontakt med Klabbe och pratar med honom då och då, tror jag att jag vet svaret.


/Journalisten

Han håller sin fru och familj i ena handen genom denna vidriga cancern. I andra handen håller han fotbollen. Han håller hårt om sin familj i högerhanden, han vägrar släppa taget om fotbollen med vänstern.
Just detta tror jag är orsaken till att Klas Ingesson, bronsmedaljör för Sverige 1994, fortfarande är i livet.
- Fotbollen får mig att tänka på annat. Om jag inte haft jobbet i Elfsborg . . .då vetefan, säger Klas.

Det här för mig vidare till att fortsätta skriva om fotbollen som en social tjänst i vårt samhälle. Som en samhällsnyttig, ideell verksamhet som fostrat generationer av goda medborgare. Som har varit i absoluta fronten vad gäller invandrares integrering i det svenska samhället. Som sett till att tusentals ungdomar har fått något att göra, som av ledare fått reda på vad som är rätt och fel. Ungdomar som slussats in i vuxenvärlden via idrotten och fått respekt för gemenskap och respekt för andra människor.

Som för Klas Ingesson är idrotten och dess egenskaper någon att hålla i handen livet ut. I glädje och sorg, men även i sjukdom.
Tänkte passa på att nämna just detta med tanke att vi just haft val i vårt land. Inte bara riksdag och landsting, utan naturligtvis även kommunalval. 
Så här kommer en uppmaning till alla kommuner i vårt land. Sluta ta betalt för planhyror för ungdomar. Sluta ta hyror för gymnastiksalar som nio-åriga fotbollstjejer och grabbar behöver för att få ta del av idrottsverksamhet.
Jag kan uppriktigt talat inte fatta att kommunledningar runt om i vårt land inte förstår och inser idrottsrörelsen sociala insats. Jag tycker att det är skandal, faktiskt, att en division 2-klubb i fotboll med 400 ungdomar tvingas betala hyror för gympasalar.
Vad är detta?

Ändra på det, politiker.
Det här är också en uppmaning till alla idrottsledare runt om i vårt land. Ligg på och bearbeta era kommunalvalda politiker och sätt press. 
Press och understöd har varit en framgång förr i fotboll.

Förra veckans fråga: Det finns en spelare som har varit med i start-elvan i tre VM-finaler i rad. Vilken?
Svaret är brassen Cafu. Tre VM-finaler i rad, -94, -98, -02. Två guld och ett silver och det hela kröntes av att Cafu fick lyfta bucklan 2002.
Veckans fråga:

Nämn fem lag i det engelska seriesystemet (proffs-ligorna) som har ett ”X” i namnet.
Trevlig helg.

/Journalisten

Etiketter: journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln