Lennart Johansson - den störste vi haft

Av journalisten - Thomas Pettersson

Den här texten ska handla om den svensk som betytt mest för fotbollen.
Tänk efter en stund och fundera ut vem ni tycker passar bäst på den beskrivningen.
Zlatan? Gunnar Nordahl? Brolin? Henke?
Inte i närheten.
Det är utan tvekan Lennart Johansson.

Jag tycker faktiskt att vi fotbollsälskare i vårt land kan slå oss för bröstet och vara stolta över att Lennart faktiskt kommer från Sverige.
Han har gjort mycket för fotbollen och har vigt sitt liv åt sitt ledarskap. I dag är han 84 år (fyller 85 den 5 november) och kan blicka tillbaka på ett liv helt i fotbollens tecken.
När man summerar hans gärning är det såklart en sak som utmärker sig: 
Han är mannen bakom Champions League. 
Alltså mannen som startade världens största årliga fotbollsturnering. 
För det är han odödlig.

Jag känner Lennart väl. Han är en god vän. Jag har varit med Lennart på resor och sett hur han välkomnas med respekt. Sett hans auktoritet på Champions League-finaler, på kongress.
Jag har suttit och käkat frukost med Lennart när plötsligt Alex Ferguson kommer fram för ett samtal, när Schmeichel bugar djupt av vördnad, när Platini, Blatter och de andra höjdarna av i dag samspråkar med ”Mr Johansson”.
Lennart är medelpunkten i vilket rum han än befinner sig i, som Sepp Blatter säger i dokumentären om Lennart, som ni kan se på SVT Play just nu.
Men aldrig har jag upplevt Lennarts storhet bättre än när vi är på O'Learys i Gamla Stan för att se på fotboll.

Jag brukar ringa Lennart ibland och fråga om han har lust att hänga på och ta en GT (Gin och Tonic) på O'Learys och kolla på fotboll.
Han svarar nästan alltid ja på den frågan, om han är ledig och har tid över.
När vi var och tittade på Zlatans PSG mot Barcelona slog det mig plötsligt. Det sitter människor i hela världen och tittar på den här matchen i sina TV-apparater. Det sitter miljoner människor på sportbarer, precis som vi, och ser på. 
Och här sitter jag med han som grundade hela härligheten.
Det var och är faktiskt lite svindlande varje gång. 

Men Lennart är Lennart. Han trivs när han får sitta med ”grabbarna” och trivas och se på fotboll. Nog tänker han på vad han har skapat då och då och är stolt över det, men han är också en vanlig kille som helst av allt umgås med polarna. Han är närvarande och nyfiken. Undrar alltid hur man mår och hur det är med min farsa (pappa har haft cancer, men klarat sig). 
Det här genuina intresset för sina medmänniskor tycker jag är Lennart signum. Plus att han givetvis är en skarp affärsman och en slipad ledare. 

Det var när Lennart kom till Uefa (han blev president 1990) som han insåg att något måste göras åt de europeiska cuperna. Mästarcupen var finast att vinna, men Uefa-cupen var den mest inkomstbringande för klubbarna som deltog.
Lennart satte sig tillsammans med Gerhard Aigner, då generalsekreterare i Uefa, och Klaus Hempel och Jurgen Lenz, två killar som arbetat med sports marketing. De kom tillsammans fram till hur de skulle forma om hela cupsystemet i Uefa.

I dag vet vi vilken succé detta har blivit. Champions League står för 83 procent av Uefas intäkt. 
83 procent, mina damer och herrar!
Och nästan hela beloppet delas ut till klubbarna. Helt i linje med Lennarts filosofi.
Han är en stor ledare, Lennart. Den störste vi har haft.

Personligen tycker jag att det är värmen och medmänskligheten som tagit Lennart Johansson till de fina uppdragen. Och väl där har han tagit de stora besluten. 
Vilken ledare!

Jag ställde en fråga förra lördagen. Vilka fyra spelare har gjort mål i två olika VM-finaler i fotboll. Svaret: Vavá (-58 och -62), Pelé (-58 och -70), Paul Breitner (-74 och -82), Zidane (-98 och -06).
Alltså vilken merit dessa fyra har. Målskyttar i två o-l-i-k-a VM-finaler. Wow. Respekt!

Veckans fråga, på tal om respekt:
Det finns en spelare som har varit med i start-elvan i tre VM-finaler i rad. Vilken?
(svar nästa vecka)

Trevlig helg och glöm inte att rösta i valet.

/Journalisten

Etiketter: journalisten

Senaste inläggen

arkiv

Etikettmoln