Fotbollsföraktet är socialt accepterat

– Hur kul kan det vara att jaga en boll!? Är inte VM slut snart? Det är ju det enda som visas på TV nu…

– Det är jävligt kul om du frågar mig! Finalen spelas den 13 juli på Maracana-stadion i Rio de Janeiro. Du borde se den, det är en upplevelse för livet. Och "Gladiatorerna" och "Ensam mamma söker" sätter nog igång strax därefter och sänds 46 veckor om året, så du kan vara lugn.
 

Etiketter: spelaren

Det är knappast så det brukar låta i ditt fikarum va? För det är sällan eller aldrig man hör någon ifrågasätta föraktet mot fotboll, som är vardagsmat på svenska arbetsplatser. När jag själv hör eller får en hånfull kommentar om fotboll fantiserar jag ofta hur jag, precis som i konversationen ovan skulle vilja ge henne (fotbollsföraktaren är oftare en kvinna) svar på tal. Men jag gör det aldrig, jag sitter ofta bara tyst och kanske ler lite snällt.

Och varför säger aldrig jag eller någon annan något då? Jo, av den enkla anledningen att det är socialt accepterat att prata nedvärderande om fotboll – om hur oförståelig, ointressant och meningslös sysselsättning det är. Någonting så enormt populärt förtjänar skit verkar det som. Jag kan i alla fall inte hitta någon annan orsak till varför detta fenomen är så vanligt förekommande. Fotboll har en sådan speciell ställning att det är accepterat att vara hånfull mot den.

Föreställ dig exempelvis följande scenario. Du befinner dig på ett studentkalas, ett socialt sammanhang där det krävs en viss form av påtvingad artighet och korrekthet, och någon berättar om hur kul han eller hon tycker det är att sjunga i kör. Direkt i anslutning till detta uttalar någon hur mycket han eller hon föraktar körsång. Vad skulle hända då? En sak är säker i alla fall och det är att man skulle bryta den sociala normen rätt så rejält.
Jag har en enkel önskan. Jag begär inte att du fotbollsföraktare ska konvertera till andra sidan, eller att du ens ska låtsas vara intresserad. Det enda jag begär är att du tänker till en gång extra innan du av gammal vana slänger ur dig något om hur trött du är på fotboll.
Tänk då på vad fotbollen gett din son eller dotter. Tänk på att fotbollen är den bästa integrationsmetoden som någonsin kommer att existera. Fotboll är så mycket mer än det du (inte) ser på TV.

/Spelaren

Senaste inläggen

arkiv

Krönka av