Vad är nästa trend på tränarbänken?



Av - Rickard Johansson -

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Att följa en vinnare är något vi ser inom fotbollen varje säsong, vad blir nästa stora fluga, vem är ledande, vem ska man kopiera? 
Djurgården vann flera SM-guld på raken under början av 00-talet och då sades det att deras tunga styrketräning var en faktor och flera lag började kopiera detta och haka på den trenden. Sen att Djurgården faktiskt hade de bästa spelarna i sin trupp är en annan fråga. Trebackslinje, geggenpressing, falsk nia, taktisk periodisering, wingback, you name it, alla trender går i cykler och lag kopierar de som för tillfället är bäst men jag blev lite intresserad av tränarstaben och hur deras trender har sett ut.
 

Etiketter: rickard johansson

För 20-30 år sedan så har tränarstaben mer eller mindre alltid bestått av en stark ledare som tidigare varit spelare på högsta nivå ackompanjerad av assisterande tränare, starka profiler så som Alex Ferguson, Bobby Robson, Marcelo Lippi, Johan Cruyff, Ottmar Hitzfeld, Fabio Capello med flera, auktoritära starka karaktärer men den typen av tränarstab är på utdöende och finns knappt kvar längre. 

Därefter började tränarstaberna utvecklas mer till tränarteam med flera ledare som hade olika ansvar. Första trenden var just att anställa en renodlad fystränare som ofta inte kom från en fotbollsbakgrund, detta var någon gång efter Djurgårdens framgångsrika tid i början av 00-talet. Agne Bergvall gick från att träna sjukamparen Carolina Kluft till att träna flera olika fotbollslag och nu senast damallsvenska laget Vittsjö. Vi har brottaren Jimmy Lidberg som varit runt i flera allsvenska klubbar, tiokamparen Henrik Dagård har varit verksam i både Elfsborg och Halmstad som ansvarig för fysträningen. Det var kring fysträningen som lag började ta in en specialist på området, kanske att målvaktstränaren var först men jag ser den funktionen som en fotbollstränare/assisterande. 

En annan trend som dök upp var managerrollen, dvs en person som är huvudansvarig för hela verksamheten, för att anställa tränare, för att värva och sälja spelare och tiden på planen blir mindre och man har istället en huvudtränare på planen med ansvar för planering av träningsupplägg. Örebro har manager, IFK Norrköping har manager, Linköpings FC har manager,  till och med i division 1 så hittar man lag som har en uttalad manager, Bosko Orovic i Utsikten bland annat. 

Tätt inpå managerrollen så har de tekniska hjälpmedlen accelererat otroligt mycket, vi har olika kamerasystem som är en dröm för tränarna att kunna utveckla laget med, Spiideo, VEO, Wyscout är bara några exempel och till dessa hjälpmedel så krävs en person som är kunnig, både att kunna sätta ihop klipp, kunna presentera det på ett pedagogiskt sätt och vips så var rollen som analytiker skapad. Mer eller mindre alla elitlag på den högsta nivån har minst en person som är analysansvarig, ansvarig för det egna laget, ansvarig för scouting av motståndare, analys av träning och individuella klipp. Detta är ett jobb som tar extremt mycket tid och i Premier League så sitter klubbarna med väldigt många heltidsanställda analytiker. Se bara på landslagets framgångar sedan Christoffer Bernspång anställdes som analytiker. 

Baseboll-filmen Moneyball med Brad Pitt i huvudrollen, kanske inte skapade men ökade däremot på intresset kring statistik, Moneyball handlar om basebollklubben Oakland Athletics sportchef Billy Beane som i början av 2000-talet bestämde sig för att värva spelare med hjälp av en strikt budget och databaserade analyser. Numer har alla elitlag minst en person som är anställd för att jobba med statistik eller så betalar klubben till något av de större statistikföretagen, Instat, Optasports, Playmaker ai bland många andra, som tar fram siffror på precis allting som går att mäta och det är en trend som slagit igenom nu de senaste säsongerna och kommer bara fortsätta att växa. Detta tycker jag är bra för det ger också lag möjligheter att se utveckling inte bara genom antal inspelade poäng, vinster och förluster utan faktiskt se antal lyckade passningar, antal passningar som slår ut lagdelar, hur högt xG-värde alla skapade målchanser som ett lag har skapat, antal vunna dueller, antal max-sprints för att nämna några. En utvärdering av en säsong och en tränares arbete blir då djupare och inte bara svart eller vitt som vinst eller förlust. 

Vad är då nästa stora trend utanför sidlinjerna vid tränarbänkarna? Hammarby har ju en forskare i sin stab, David Sumpter, som kopplar ihop fotbollen med formler och matematik, väldigt nyttigt men kanske lite för nischad för att bli en trend, Liverpool har en egen inkast-tränare men den tror jag också är lite väl nischad för att bli en trend. Jag har, däremot,  fastnat för Brentford, som är ett av lagen som faktiskt jobbar utifrån Moneyball-strategin. Brentford anställde Malmö FF:s assisterande tränare Andreas Georgsson för att bli en renodlad set piece-coach dvs en tränare som enbart har ansvar för fasta situationer och det tror jag kan bli framtidens trend i tränarteamen.

Någonstans runt 30 procent av alla mål som görs inom elitfotbollen kommer via en fast situation eller i direkt anslutning till en sådan, det är väldigt många mål. Fasta situationer är en stor del av fotbollen och därför bör laget även ha experter på detta område, både kring hur man bäst ska träna på det på träning för att få ut maximalt, men också då analys av hur motståndarna försvarar vid fasta, hur de anfaller, att jobba med spelarnas bollträff, inkast-förmåga, screening, inkast-varianter med mera. Det finns alltså hur mycket som helst man kan göra kring fasta situationer och befinner man sig på elitnivå så är 30 procent väldigt höga siffror och det är då värt att investera i ännu en expert till sitt tränarteam. 


/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln