Tillbaka i rampljuset

#77 Lilie Persson

Lilie Persson, född 23 april 1966 i Arnäs, Örnsköldsvik

Meriter
Spelade 16 säsonger i allsvenskan
1 SM-guld och 2 Cup-guld
Hedersmedlem i Hammarby IF FF

Klubbar
som spelare

1983-86 Hammarby IF
1987-88 Jitex BK
1989-96 Hammarby IF
som tränare
2000-02 AIK
2005-10 Ass. FK för Sverige 
2012-17 Ass. FK för Sverige 
2019-    Ass. FK för Brasilien        
 

”Fru Hammarby”

Roligt epitet. ”Kenta” Ohlsson är Lilie Perssons idol. Han borde i så fall vara ”herr Hammarby.”

Ett avgörande för Lilies vägval var att hon hade Pia Sundhage som tränare i Hammarby som tvingade spelarna att utbilda sig till tränare, eftersom det fanns så få kvinnliga tränare i Sverige. Kontakten med Pia består:

  • Nuförtiden är jag assisterande förbundskapten för brasilianska damlandslaget sedan december 2019. Väldigt både roligt och inspirerande så klart. Otroligt häftigt att lära känna en ny fotbollskultur.


I och med att Lilie tackade ja till rollen som assisterande förbundskapten för Brasiliens landslag, lämnade hon naturligtvis sitt dåvarande uppdrag som chef för flicklandslagen och U23.

  • Det känns oerhört inspirerande. Möjligheten att få jobba med ett av världens bästa landslag i ett fantastiskt fotbollsland tillsammans med Pia, gick helt enkelt inte att tacka nej till. Men det kommer inte att bli lätt att skiljas från det jobb jag har idag på SvFF – jag har trivts otroligt bra i min roll, och med alla fantastiska kollegor.


Väl på plats i Brasilien hyllar hon det brasilianska förbundets president Rogério Caboclo som har infört lika lön för alla landslagsspelare – avsett kön.

  • Han har verkligen gått från ord till handling! Det började med att han anställde Pia, sedan anställde han förbundskaptener på heltid till både U20- och U17-landslagen. Och nu allt detta. Han är verkligen progressiv. Vi var på en turnering i Frankrike när presidenten ringde Pia och berättade att han tagit beslutet. Sedan bröt Coronapandemin ut och det har inte varit någon landslagsfotboll, så det har väl inte funnits anledning att prata om det.


Som i alla andra förbund nämner man inga summor, men som jag har förstått det tjänar Neymar och Marta nu lika mycket när de är iväg med landslaget, för att ta två kända namn som exempel.

Frågan om lika ersättning mellan damer och herrar är aktuell även i Sverige efter att Diskrimineringsombudsmannen, DO, i augusti 2020 friade Svenska Fotbollförbundet för lönediskriminering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019.

DO skriver i beslutet att spelarna i damlandslaget har missgynnats i lönehänseende.

Det ska ändå inte handla om diskriminering eftersom damlandslaget och herrlandslaget inte befunnit sig i en jämförbar situation. Myndigheten har gjort en tillsyn av ersättningarna till spelarna under dam-VM respektive herr-VM.

Utredningen har kommit fram till att landslagens ersättning har bestått av rörliga delar påverkade av yttre faktorer som publik- och marknadsföringsintäkter.

”Den betydligt lägre ekonomiska kompensation som damlandslagets spelare mottagit har varit hänförlig till denna rörliga ersättning”, skriver DO.

I beslutet står att det finns så stora skillnader mellan intäkterna att det handlar om två helt olika marknader. ”Det innebär att spelare i dam- respektive herrlandslaget i dag rent faktiskt inte befinner sig i en jämförbar situation vilket är en av förutsättningarna för att det ska vara fråga om diskriminering i lagens mening”

Lilie säger att presidenten i Brasiliens förbund gick från ord till handling. Saknas det i svensk fotboll?

  • Nej, tvärtom så tycker jag verkligen att Sverige har legat i framkant många gånger när det gäller att driva på damfotbollen.

Detta är en förkortad version av intervjun med Lilie. I den längre får du veta vad hon anser bör prioriteras i svensk fotboll och även vilka minnen som etsat sig fast hårdast från hennes karriär såhär långt. Denna längre version hittar du i boken ”Tillbaka i Rampljuset”. En bok som släpps i höst och är full av berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv