Tillbaka i rampljuset

#30 Lena Videkull

Lena Mari Anette Videkull, född 9 december 1962 i Enskede, Stockholm.

Meriter
17 säsonger i Damallsvenskan
Skyttedrottning under 6 säsonger
6 SM-guld
EM-guld 1984
111 A-landskamper
3 gånger utmärkelsen Diamantbollen
OS 1996
Invald 2011 i Svensk Fotbolls Hall of Fame

Klubbar
1981-85 Trollhättans IF
1986      Kronängs IF
1987-88 Öxabäcks IF
1989-98 Malmö FF

En lång resa med fotbollen

Ordet ”legendar” slarvas det ofta med. Dock inte när det gäller Lena Videkull som är en verklig legendar i svensk fotboll. Invald i Hall of Fame, tre gånger utsedd till årets bästa svenska fotbollsspelare och med såväl EM-guld som VM-brons på meritlistan, där också sex SM-guld och lika många allsvenska skytteligavinster finns.

Med 71 mål på 111 landskamper är det bara Lotta Schelin och Hanna Ljungberg som har gjort fler mål i den blågula landslagsdressen. Sett till målsnitt ligger Lena i topp, med fantastiska 0,64 mål per spelad match.

1991 var hon med i det allra första VM-slutspelet för damer, i Kina där Sverige tog brons. Hon gjorde både Sveriges första VM-mål i historien (1–3 mot USA) och hela VM-historiens hittills snabbaste mål när hon satte 1–0 mot Japan efter bara 30 sekunders spel.

  • Framför allt minns jag publiken och hela arrangemanget. Det var fantastiskt stort och väldigt mycket folk på matcherna. Det var ju vi inte alls vana vid. Och vi fick poliseskort till matcherna.


Idag är hon 57 år (fyller 58 den 9 december) och ungdomsansvarig i FC Rosengård. Sedan hon debuterade i landslaget 1984 har damfotbollen gått en lång väg.

  • Framför allt har vi haft möjlighet att utveckla träningsmetoder och få det bättre med alla runt laget. Det fanns inte förr. En tränare kan ju inte göra allt själv. Nu har man kommit längre och det är positivt. Men det finns mycket kvar att önska inom flick- och damfotbollen. Hur förbundet för fram flickverksamhet till exempel, det är stora skillnader i ekonomiskt stöd. Det kostar ju lika mycket för oss som för herrarna. Det är lite bättre resurser idag, men det är fortfarande för stor skillnad.


Lena Videkull har jobbat i FC Rosengård längre än någon annan. Hon har varit allt från stjärnspelare och skyttedrottning till A-lagstränare och utbildare. Numera är hon ansvarig för föreningens flickfotboll från fotbollsskolan upp till 15-17-årsgruppen.

Det är en ytterst viktig uppgift i en klubb som vill uppfylla ungdomarnas fotbollsdrömmar och den senaste tiden tycker Lena att hon upplevt ett lyft. Förklaringen ligger i att hon fick hjälp av Frida Svensson.

  • När Frida kom in som ungdomskoordinator innebar det att jag, och även Frida, på ett helt annat sätt kunde synas ute i verksamheten. Administrationen är en stor och betydelsefull uppgift och jag har ju även ett ansvar för arrangemangen på Malmö IP. Men tack vare att Frida och jag kunde jobba gemensamt finns det tid att vara ute och se alla lagen. Spelarna gillar det, liksom ledarna och föräldrarna och man får en överblick. Ibland hoppade vi även in när det av olika skäl saknades ledare och kunde till exempel vara med och leda en träning.

Jag är väldigt nöjd och tacksam över att styrelsen lyssnade och förstod att det måste satsas mer nere i verksamheten också.
Frida Svensson slutade hos oss i augusti 2020 och har ersatts av Jonathan Bartling, som har arbetat i föreningen redan några år, men tillhört A-staben.

Rosengårds policy för hur ungdomsverksamheten ska bedrivas är tydlig och bör kunna inspirera andra föreningar.

Vill du läsa Lenas beskrivning av den kan du göra det i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv