Tillbaka i rampljuset

#35 Erik Edman

Erik Kenneth Edman, född 11 november 1978 i Huskvarna.
Meriter
57 A-landskamper, (EM 2004 och VM 2006)
SM-guld 2011, Svenska Cupen 1998, 2010, 2011
Årets mål i Premier League 2005
Årets back på Fotbollsgalan 2004
Klubbar
1997-99 Helsingborgs IF
1999      Torino, Italien
2000      Karlsruhe SC, Tyskland
2000-01 AIK
2001-04 Heerenveen, Nederländerna
2004-05 Tottenham, England
2005-08 Rennes, Frankrike
2008-10 Wigan Athletic, England
2010-13 Helsingborgs IF 

En gyllene vänster

Visst finns det ett samband mellan vänsterfotade spelare och magiskt agerande. Se bara på Maradona, Kim Källström, ”Nacka”, Robben med flera. Erik Edman tillhör den kategorin.

Eriks riktiga genombrott i A-landslaget kom i landskampen mot England i Manchester i november 2001. Där spelade han till sig en plats i VM-truppen 2002, efter att ha plockat ner självaste David Beckham, som tvingades att gå ner på egen planhalva och försvara sig mot den framfusige bevakaren.

I juli 2000 presenterades Erik som ännu ett av AIK:s många nyförvärv det året. Han hade skrivit på för 3,5 år och han blev AIK:s sjätte nyförvärv 2000. Erik kom tillbaka till Sverige litet stukad efter en säsong i Torino där han mest hade suttit på bänken. Totalt fick han göra två cupmatcher för italienarna men ingen ligamatch. Erik missade sedan bara två seriematcher fram till juli 2001 då han plötsligt försvann till holländska Heerenveen. Erik hade visserligen mer än två år kvar på kontraktet med AIK men budet från holländarna var så attraktivt att AIK inte kunde säga nej.

Eriks karriär tog fart nu på allvar. Han gjorde debut i A-landslaget 2001 och blev sedan mer eller mindre ordinarie i landslaget. Han var med i både EM-slutspelet 2004 och VM-slutspelet 2006 och hans vänsterfot har firat stora triumfer både i landslag och klubblag. Minns du att det var han som slog inlägget där Henrik Larsson gjorde ett av de vackraste nickmål som en svensk landslagsspelare någonsin gjort? Sveriges dåvarande förbundskapten Lars Lagerbäck beskrev honom som "en bra tvåvägsspelande ytterback. Mycket bra vänsterfot både vad gäller passningsspel och skott. Har framförallt utvecklat sitt defensiva en-mot-en-spel."

Det blev hela 16 säsonger av elitfotboll, fördelat på åtta klubbar och sex länder. Ett av dessa var England och där Tottenham. Erik är den mest framgångsrike svenske spelaren i Tottenham. Han spelade 31 matcher som vänsterback säsongen 2004-2005 och gjorde ett mål. Inte vilket mål som helst - ett långskott, en rökare i krysset borta mot Liverpool, som valdes till ”Årets mål” i Premier League. Kolla gärna på YouTube: Erik Edman Wonder Goal, så förstår du varför.

Det var då det. Låt oss se framåt.

Pang på rödbetan – vilken är den viktigaste framtidsfrågan för svensk fotboll?

  • Det fantastiska svenska föreningslivet är ju uppbyggt på den ideella kraften och i takt med att samhället i stort förändrats så ser man tyvärr många breddlag och klubbar sliter otroligt hårt för att överleva. Hur kan vi komma till rätta med detta igen?

Det borde vara en väldigt viktig sak för våra politiker att hantera särskilt med utgångspunkt från folkhälsoperspektivet!

Den gamle – nej, före detta – storspelaren ligger inte på latsidan direkt:

  • Jag har lite olika uppdrag; är gymnasielärare på en idrottskola här i Helsingborg, A-lagstränare för Hittarps IK i div.3 och kommenterar då och då matcher på Cmore. Mycket av min vakna tid funderar jag fortfarande kring fotboll, idag mer runt taktik och upplägg för att nå framgång med Hittarps IKs seniorverksamhet. Två av mina tre barn spelar fotboll och det är glädjande att se hur de utvecklas och tycker om fotboll med den gemenskap som finns inom breddfotbollen.


Har du något råd till en kille eller tjej i motsvarnade ålder som när du valde att satsa på fotboll?
 

Ja det har Erik. Vad det är och vilken Eriks andra sport var innan han satsade fullt ut på fotbollen kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv