Tillbaka i rampljuset

#36 Andreas Ravelli

Andreas Ravelli, född 13 augusti 1959 i Vimmerby

Meriter
41 A-landskamper för Sverige, SM-guld 1980,1981

Klubbar
som spelare

1977-87 ÖstersIF
1988-89 IFK Göteborg
1990      Lenhovda IF
1991-92 Östers IF
1993-94 Hovmantorps GoIF
1995-96 Lenhovda IF
som tränare
1997-98 Östers IF

Vad gör du nu för tiden?
Tillsammans med tvillingbror Thomas och en ”Dansk Smålänning” vid namn Verner Hemmingsen har jag startat bolaget Ravelli No 1. Vi ger föreningar, lag och skolklasser möjligheten att tjäna pengar genom att sälja ”Ravelli kollektionen”. Ravelli´s sortimentet består av hemtextil, kalsonger, trosor, funktionskläder, strumpor, väska/ryggsäck, t-shirt. Företaget startades för 6 år sedan och det har funkat fantastiskt bra. 2019 ”delade” Ravelli ut drygt 12.0 milj. SEK till föreningarna/lag och klasser. Pengar föreningar/lagen bl.a. kan åka på träningsläger och skolklasser åker på skolresor.
 
Vad är din relation till fotboll idag? 
Jag går på nästan alla Sveriges landskamper då jag blir tilldelad 2 biljetter vid varje landskamp (stor grabb 1982). Annars försöker jag kolla Östers IF hemmamatcher i Växjö. Självklart kollar jag även borta landskamper, Champion League matcher på TV.
 
Lyckligaste stunden i fotbollssammanhang är:
Mitt första SM Guld med Östers IF 1980. Landskampen Sverige – Portugal 1981. Vi vann med 3-0 och jag spelade fram till 2 av målen. Fick 5 getingar i Expressen 5+ i AB. Min ”senaste” landskamp maj 1989 mot VM-kval mot Polen. 94 matchminuten. Det står 1-1. Vi får frispark som Thern lägger. Jag går upp och nickar mot målvakten som gör en jätteräddning, returen hamnade precis framför mina fötter 0,5 från mållinjen…jag skall bara trycka in bollen, men jag släpper returen till Niclas Nyhlén, som blir matchhjälte hahaha. Det hade inte Zlatan gjort….typiskt mig som lagspelare.
 
Udda händelse i min fotbollskarriär? 

Oj då det finns mycket. Jag har suttit med pennan i handen. Skulle skriva på för MFF hösten 1984, på SEB Banken kontor i Malmö. Framför mig världens största ekbord och ett avtal som bara skall signeras. Bakom mig står Hans Cavalli Björkman och Bengt Madsen. Allt är klart jag skall bara skriva på. Men vågade inte. Lade pennan på bordet. Åkte hem till Växjö. Resan hem ringer Ingemar Erlandsson och undrar om jag har skrivit på. Nej jag måste hem och fundera svarade jag. Ingemar väste i luren på bredaste skånskan; ”Du är ju helt dum i huvudet”.

Tror att MFF vann 3 SM guld 1985, 1986 och hade ett kanonlag. Roy Hodgson tränade laget. Spelare som Thern, Schwarz, Dahlin, Masse, Fedel, Lindman, Lasse L sicket lag….
Jag har gjort mål i Allsvenskan liggandes raklång med huvudet 2 meter från mållinjen mot HBK 1983. Jag kom helt fri mot målvakten lyfte bollen över Björn och sedan sprang jag helt ensam mot målet och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Jag hade ju läst Buster och sett vad man kan göra... så jag la mig helt sonika raklång på gräset och ”föste” in bollen med huvudet i mål. Vi dvs. ÖIF vann med 5-0 och detta var 4-0 målet på Värendsvallen.. Dagen efter tyckte tidningarna att jag borde fått en varning…..;)
 
Efter min fotbollskarriär har jag jobbat? 
Försäljningschef/VVD Schunk Nordiska AB samtidigt som jag spelade elitfotboll. Jag har även varit tränare för Lenhovda IF, Hovmantorp GoiF och Östers IF i Allsvenskan. Jag har också varit Export direktör under 5 år på Hästens Sängar. Jag startade Hästens i Österrike. Sedan ansvarig för alla länder där Hästens omsatte mindre än 15.0 milj SEK. Och sista året var jag försäljningschef för Hästens i Sverige. Exportdirektör 6 år på Orrefors Kosta Boda. Jag var verksam över hela världen. Starka varumärken båda två så det var superintressant och kul. Sedan 6 år tillbaka VD för Ravelli No 1 AB.
 
Hemlig ritual i omklädningsrummet 
Har jag aldrig haft. Viktigt för mig var att jag inte hade för mycket press på mig och att jag kände att det skulle vara kul/roligt och spela fotboll oavsett matchens viktighet. Mina bästa säsonger i Allsvenskan 1983 och 1987 hade jag den känslan. Jag vann alla tidningarnas listor, Expressen, Aftobladet, DN, Kvällsposten och blev även utsedd som Smålands bästa fotbollsspelare 1983, 1987.
 
Vad hade jag gjort om det inte hade blivit fotboll? 
Jag hade säker utbildat mig till något som min far ville att jag skulle göra. Pappa var ju läkare och ville att vi skulle bli akademiker. Typ läkare, jurist, civil ekonom eller något liknande.
 
Vad fick du offra för att leva din dröm?
Jag tycker inte att jag offrat något. Istället har jag fått så otroligt mycket från fotbollen. Det enda som är lite synd är att mitt högerknä är helt slut. Måste snart opereras och ersätta knäleden då ledbrosket är helt utslitet.
 
Helt avgörande händelse som bidrog till mig val? 
Det finns några händelser som gjorde att jag fick chansen att spela i Östers IF A-lag. Jag har alltid gjort mina bästa matcher när jag har haft kniven på strupen. 1976 var det en samling för Smålands 40 bästa fotbollsspelare i Växjö. Jag var inte uttagen. Det saknades 1 man i truppen. Så Bengt Klang, Smålands ledare undrade om det fanns någon som kände en spelare, som kunde ansluta på kort varsel. Samlingen var ju i Växjö, så Thomas ringde mig. Jag cyklade till Värendsvallen med skorna på pakethållaren. Fick vara med och spela. Mitt lag vann med 4-1 och jag spelade fram till alla 4 målen.

Det medförde att jag kom med i Smålandslaget. 1977 vann Småland Lejoncupen dvs. blev bästa landskap i Sverige. Vi slog Stockholm i finalen med 2-0. Återigen blev jag utsedd till bästa spelare på plan och kom med i J-landslaget. Jag debuterade i Allsvenskan hösten 1977. Och blev ordinarie våren 1979. Även där var det slumpen som gjorde att jag kom med i laget.

Premiären 1979 mot Halmstad hemma. Jag var inte uttagen bland de 13 som skulle spela. På lördagskvällen ringer Stig Svensson (legendarisk ordförande i ÖIF) och undrade om jag kunde ansluta till laget, då Greger Hallén har blivit magsjuk. Matchen på söndagen var ingen höjdare. Jag satt på bänken och hade tråkigt.  5 minuter in i 2:a halvlek blev vår högerback ( Johnny Gustavsson) skadad. Bosse Johansson tränare, Tommy Svensson manager undrade om det var någon som kunde spela högerback. JAAAG… kan ropade jag. Ok på med benskydden och gå in o lira.

Till saken hör att jag aldrig hade spelat högerback förut. Det gick hur bra som helst. Efter matchen fick jag mycket beröm av massmedia, tränare och publik. Dessutom tog jag Johnnys plats i U21 landslaget och blev ordinarie i Östers IF A-lag.
 
Vilken ålder tog du beslutet att satsa på fotbollen: 
Jag och min t-bror hade alltid spelat fotboll. Redan 1965 när vi bodde i Åtvidaberg och pappa var fotbolls-läkare för klubben blev vi helt galna i fotboll. Vi hade en riktigt plan med riktiga mål med nät 20 meter från vårt hus i Åtvidaberg. (Planen döptes senare till Ravelli planen) Vi har dessutom en storebror (Stefan 2 år äldre) som lärde oss det mesta.  När vi sedan började i Östers IF 1969 som 10 åringar blev det helt naturligt att vi skulle spela fotboll. Det var ju det roligaste vi visste. Iofs var Thomas kass utespelare och fick inte spela så mycket. När Thomas var 12 år kom inte vår ordinarie målvakt. Thomas fick ställa sig som målvakt och blev kvar där. Vi höll på med alla idrotter som fanns. Och vi var duktiga i det mesta. Men vi älskade fotboll så det blev den idrotten vi fortsatte med.
 
Vilket är ditt bästa råd till en 12åring: 

Försök hålla på med så många idrotter du kan, så länge som möjligt. Träna mer än alla andra. Träna på det du är bra på. ”Härma” de bästa spelarna, kolla hur de gör. Tålamod, envishet och att aldrig ge upp. Sist men inte minst. Börja träna på din autograf den skall du skriva många gånger framöver, så det gäller att den ser bra ut.
 
Vem är din största fotbollsidol: 
Franz Beckenbauer, Pele, Cruyff är spelare som jag verkligen hade som stora idoler. Framför allt ”Kaiserfranz”.
 
Viktigaste framtidsfrågan för Svensk Fotboll: 
Svår fråga, vet inte om jag något bra svar. Men kanske inte vara så rädda att tävla. Våga vinna och förlora. Det hör ju till livet. Viktigt att plocka bort föräldrar som stör gruppen. Extremt viktigt är att du har en riktigt bra tränare som leder/påverkar dig i rätt riktning.

Vill du läsa fler intervjuer som denna ska du köpa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv