Tillbaka i rampljuset

#67 Bojan Djordjic

Bojan Djordjic, född 6 februari 1982 i Belgrad, Serbien.

Meriter
Ligamästare i fyra länder, Sverige, Skottland, Ungern och Serbien.
Klubbar
1999      IF Brommapojkarna
1999-04 Manchester United, England
             Sheffield Wednesday (Lån)
             AGF Århus, Danmark (Lån)
             Röda Stjärnan (Lån)
2004-05 Rangerg FC, Skottland
2005-07 Plymouth FC, England
2008-10 AIK
2010-11 Videoton FC, Ungern
2011-12 Blackpool FC, England
2012      Royal Antwerp FC, Belgien
2012-13 IF Brommapojakarna
2014      Vasalunds IF
2014-15 Chennaiyin FC, Indien

”Tro på dig själv”

Bojan Djordjic är en av landets främsta och mest omstridda TV-experter i fotboll. Alla som följer Champions League och Premier League har en åsikt om Bojan.

  • Det är helt ok för mig, jag säger vad jag tycker och står för det. Många utgår från att jag är stökig och kaxig, men jag passar tider, skötte alltid träningar, var förberedd, hjälpte de yngre spelarna så mycket jag bara kunde. Ordning och reda! Till och med sista året i Brommapojkarna – om det var u21-match en söndagsmorgon och buss till Mjällby så var jag där. Det finns det andra spelare som struntat i, som inte vunnit SM-guld eller spelat i Manchester United.


Att Bojan är stolt över sin tid som ungdomsproffs i Man U går inte att ta miste på …

  • Världens bästa skola att lära sig fotboll på, där gick jag och blev utsedd till bäste ungdomsspelare! Priset som Bojan fick efter säsongen 99/00 var Jimmy Murphy Young Player of the Year. Vem var då Jimmy Murphy? Jo, han jobbade tillsammans med ikoniske Matt Busby och ansvarade för Manchester Uniteds ungdomssatsning under 1950-talet. Det priset ger de inte till vem som helst, liksom. Det var sådan otrolig kvalitet på allt, jag tränade med helt otroliga spelare varje dag. Sedan nådde jag aldrig riktigt A-laget där, men jag har haft en bra karriär. Ligamästare i fyra länder. I de två klubbar jag bryr mig mest om, AIK och Röda Stjärnan, vann jag både ligan och cupen. Där var jag mer som en spelande supporter och jag gjorde bra ifrån mig. Det ligger väldigt nära hjärtat!


Det alla däremot inte vet är att Bojan - vid sidan av TV-jobbet – sedan många år tillbaka engagerar sig i förortsklubben Rinkeby United.

  • Jag vill ge tillbaka och inte bara genom att sparka på en boll. Rinkeby United är ett socialt projekt där jag innehar många roller och jag är extremt stolt över vad vi åstadkommer både på och utanför fotbollsplanen.                                    Självklart följer jag också med på vad som händer runt mina två favoritklubbar, AIK och Röda Stjärnan"


Hans finaste minne i karriären härrör sig från tiden i Serbien och med storklubben Röda Stjärnan. Med 30 ligatitlar och 24 cuptitlar är Röda Stjärnan den mest framgångsrika klubben från forna Jugoslavien och Serbien.

  • Säsongen 2003/2004 vinner jag ligan och cupen med Röda Stjärnan. Vi slår Banatski Dvor med 1-0 i cupfinalen på Partizans hemmaplan och min morfar (då 68 år), som var en äkta Partizansupporter, kastar sig direkt efter slutsignalen i mina armar och gratulerar mig till vinsten! Min morfar gick bort för tre år sedan, men minnet av honom och den här händelsen kommer för alltid finnas kvar inom mig som ett av de stora ögonblicken i min karriär.


I vilken ålder tog du beslutet att välja fotboll?

  • När jag var sex år deklarerade jag för omgivningen att tröja Nr 10 i Röda Stjärnan, den som Dragan Stojkovic spelade i, den ska bli min.


Snacka om att staka ut sin karriär! Hur skulle du som karriärrådgivare agera om en talang anlitade dig – vilka råd skulle du ge?

  • Tro på dig själv. 
  • Var den bästa versionen av dig själv både på och utanför planen.         
  • Respektera andra och var stark genom att skydda de svaga.                     
  • Fotbollen är en lite del av dygnet och det är viktigt hur du lever de andra delarna. Hur du är som människa speglar dig som fotbollsspelare.

Visst vore det fint om svensk fotboll utvecklade en tjänst som handlar om karriären – före, under och efter.
 

Det här är en förkortad version av intervjun med Bojan. I den längre får du bland annat veta vad han troligen hade jobbat med om han inte blivit fotbollsproffs. Den kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun publiceras i sin helhet. Boken är full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv