Tillbaka i rampljuset

#46 Per Broberg

Per Broberg, född 22 mars 1980 i Varberg

Meriter
Förbundskapten för Futsal-landslaget
Anställd på SvFF 2012-19

Klubbar
Varbergs BoIS
Falkenbergs FF
Vasalunds IF

En sann nydanare
Per är en av de främsta pionjärerna i svensk futsal. 2007 var han med och startade Göteborg Futsal Club (som numera tillhör IFK Göteborg). Han blev Sveriges första förbundskapten när landslaget startades 2012 och som utvecklingsansvarig för futsal på Svenska Fotbollförbundet har Per bidragit till att sporten tagit stora kliv.

  • Jag är väldigt stolt över det utvecklingsarbete som jag har varit med och genomfört under mina sju år på SvFF. När jag anställdes 2012 var sporten futsal i en uppstartsfas, då arrangerades enbart SM och DM. De två första åren kombinerade jag utvecklingsansvaret med uppdraget som förbundskapten för herrlandslaget. Idag spelar 1600 lag i 700 föreningar futsal, många av de målen som sattes upp redan 2012 är uppfyllda. Nationellt seriespel, tränarutbildning, TV-sända landskamper, herr, dam- och ungdomslandslag.


Svenska Futsalligan (SFL) startade 2014/15 och arrangerades av Svenska Fotbollförbundet de fyra första säsongerna. Ligan gick sedan över i Svensk Elitfotbolls (SEF) regi. 2018 spelade damlandslaget sin första historiska landskamp mot Tjeckien i Örebro. På kort tid har de blivit ett lag som kan hota Europas bästa nationer i futsal. Samma år startades även ett P19-landslag upp för att skapa tillväxt på herrsidan. 2019 gick herrlandslaget vidare till Main Round i VM-kvalet och lockade nästan 4 500 åskådare till matcherna i Alingsås.

  • Det har varit fantastiskt lärorika år och det finns många utmaningar kvar för sporten, jag är mycket nöjd med det arbetet som jag har åstadkommit. Nu är det läge för mig att gå vidare mot nya utmaningar och lämna över till andra att fortsätta driva utvecklingen framåt.


Att gå vidare innebär för Per att han, tillsammans med familjen, driver företaget Åkulla Outdoor Resort som ligger mitt i bokskogarna i Halland. Där erbjuder de boende, mat och aktiviteter/upplevelser nära naturen för individer, grupper och näringslivet. Som liten drömde han om att arbeta som kock och driva eget, en dröm som han på ett vis lyckats uppnå med tanke på att familjen nu driver en resort med både café och restaurang, dock är det inte Per själv som står vid ”grytorna”.

Idag är Pers enda relation till fotbollen att han försöker följa den lokala fotbollen och Varbergs Bois frammarsch i Allsvenskan, samt sin systerson som ingår i A-truppen. Men synpunkter finns:

  • Vi måste utveckla och behålla det ideella ledarskapet – vilket kommer vara en stor utmaning när samhället förändras. Det blir färre som är beredda att utan ersättning lägga ner det engagemang som krävs för att alla ska få möjligheten att spela fotboll i hela Sverige.


Per har hela sin aktiva fotbollskarriär studerat och arbetat vid sidan av fotbollen. 2002 studerade han på GIH i Stockholm på programmet Sport Management, vilken var den första managementutbildningen med koppling till idrott. Efter examen har han arbetat med projektledning, utvecklings- och förändringsarbete inom idrotts- och fotbollsorganisationer.
 

Under sina år som förbundskapten har han givetvis en ”minnesbank”. Vilka minnen han väljer att ta upp kan du läsa om i boken boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarar, hjältar och hjältinnor ur fotbillens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv