Tillbaka i rampljuset

#31 Sten-Ove "Putte" Ramberg

Sten-Ove Wilhelm "Putte" Ramberg, född 20 november 1955 i Stockholm
Meriter
Framröstad som den 7:e största Hammarbyprofilen genom tiderna.
SM-final med Hammarby 1982
Han spelade både i Fotbolls- och Bandylandslaget, varav 31 matcher i fotboll och 2 i bandy.
Klubbar
    -1977 IF Brommapojkarna
1978-89 Hammarby IF

"Putte" hade tunneln som adelsmärke.

Vi reder ut smeknamnet ”Putte” först: det inte svårare än att han var väldigt liten som barn.

”Putte” spelade 225 kamper för Hammarby mellan åren 1978-1989. Han blev framröstad av Hammarbys fans som den sjunde största Hammarbyprofilen genom tiderna efter ”Nacka” Skoglund, Ronnie Hellström, ”Kenta” Ohlsson, Kennedy Bakircioglu, Svenne Bergqvist och Uffe Eriksson.

Han är den senaste – säkert siste – att ha spelat i A-landslaget i både fotboll och bandy. ”Putte” hann göra två landskamper i bandy (båda mot Finland 1978), men i fotbollens landslag blev det hela 27 stycken.                   

  • Att det blev fotboll jag satsade på, var när jag ställdes inför valet att vintern 1978 åka på läger med bandylandslaget eller åka till USA med Hammarby på säsongsavslutning. Jag har spelat bandy under hela min fotbollskarriär men vid 23 års ålder började fotbollen att prioriteras.

En bra favorisering, kan tyckas.

Några av de bästa minnena är målet mot Israel i VM-kvalet 1980 och vänskapslandskampen mot Brasilien på Nya Ullevi 1983, där ”Putte” gång på gång visade hur man slår tunnlar på brassar. Fråga brassestjärnorna Socrates och Zico, de vet hur det känns. Om ”Nacka” symboliserade klacksparken hade ”Putte” tunneln som adelsmärke.

Många hävdar att det är den bästa landskampen som spelats på svensk mark, mot det brasilianska laget som ansågs vara ett av de bästa genom alla tider (Socrates, Zico, Eder, Falcao, Careca med flera), men där ”Putte” var dominant på mittfältet.

Bland alla minnen under den långa karriären finns ett speciellt:

  • Det är en match som dyker upp i huvudet. Ett derby mot Djurgården på Råsunda, som bröts några minuter in i andra halvlek beroende på ett häftigt regnande, som gjorde att vi stod med vatten upp till knäna. Omöjligt att fortsätta och matchen spelades om vid ett senare tillfälle.

Då hör det till saken att ”Bajen” ledde med 2-0 och när matchen spelades tre veckor senare vann Djurgården med 2-1. Ett viktigt resultat för blåränderna som balanserade på nedflyttningsstrecket.

2020 blev ”Putte” pensionär efter alla år på Svenska Spel som oddssättare. Liraren har börjat styrketräna …

  • Jag tillbringar nästan all tid på landstället på Gräddö: renoverar, bygger nytt, samlar och eldar upp ris och grenar efter stormen Alfrida. Styrketränar med andra ord. Dessutom brukar jag knata ner och se Rådmansö SK när de lirar - deras hemmaplan ligger ett stenkast från landstället.

”Putte” spelar fortfarande bandy i Enebybergs IF tillsammans med bland andra bandystjärnor som valt att trappa ned: Göran Rosendahl, Hasse Johansson och ”Fille” Cederbaum.

När ”Putte” lade skorna på hyllan, fortsatte han som tränare. Det blev i nämnd ordning i Bromstens IK, BP och Bele Barkarby, med skiftande resultat. Vad vill han ge för råd till en satsande tonåring?

Ja, vad Putte svarar på den frågan kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv