#8 Niklas Holmgrem

Bo Niklas Holmgren, född den 5 februari 1966 i Järfälla, Stockholm.

Meriter
5 000 direktsända hockey-och fotbollsmatcher, i NHL, Premier League, Champions League, Allsvenskan, SHL och på landskampsnivå.

Mediakarriär
1990 Radiosporten
1993 Eurosport Nordic
1995 FilmNets
1997 CanalPlus
2008 Kanal 5
2009- Viasats Sportkanaler
 

”The Big Voice”

Bengt Grive, Lars Gunnar Björklund, Arne Hegerfors och Tommy Engstrand blev idoler och det var de som kom att forma Niklas framtid. Grive lärde honom det viktigaste, att som kommentator vara noggrann med språket. En kväll när Niklas kommenterade Afrikanska Mästerskapet hade han Grive i luren i paus: " Niklas du har använt ordet FENOMENAL två gånger på en halvlek, jag använde det ordet två gånger på 50 år" och så lade han på luren. Touché!

Niklas är född den 5 februari 1966, samma födelsedag som Cristiano Ronaldo, Gheorghe Hagi, Jesper Blomqvist, Carlos Tevez, Neymar och ”Svennis” – se det som ett tecken på en besvarad kärlek till fotbollen.

Hans styrka som kommentator är och har alltid varit mångsidigheten. Niklas gillar att göra fotboll och ishockey mest, men har också jobbat med simhopp, speedway, rodd, basket, handboll, curling, boxning och bordtennis. Som om det inte räcker – han har också kommenterat sumobrottning med Björn Hellberg! Alltid med stor passion och inlevelse oavsett sport och nivåer. 

I skrivande stund har Niklas gjort cirka 5 000 direktsända hockey-och fotbollsmatcher, de flesta gjorda i NHL, Premier League, Champions League, Allsvenskan, SHL och på landskampsnivå.

Hur startade det hela?

  • Fotbollen var allt för mig som liten kille. Jag hade mina idoler på -70 talet då drömmen fortfarande fanns om en egen spelarkarriär. AIKs forward Yngve Leback var en, Ralf Edström en annan och holländska storskytten Johan Neeskens gillade jag skarpt.

Ponera att en kille eller tjej i tonåren vill bli sportkommentator, vilka råd ger du?

  • Mitt bästa råd till unga talanger som vill satsa på yrket är att, precis som vilken idrottsman som helst, träna, träna, träna, helst mer än alla andra. Stäng av ljudet på tv:n och referera matchen själv, hitta ditt eget språk och stil. Kanske hittar du någon förebild som du kan ta råd av. Lyssna på andra!

Legendaren och en av Radiosportens stora, Mats Strandberg, menade helt allvarligt att det gjorde inget om man hade som han sa -"en skruv lös" som sportkommentator, det underlättar i yrket.

Vilken är svensk fotbolls viktigaste framtidsfråga?

  • Den nya tekniken med bland annat VAR och målkameror är jag i grunden positiv till. Klart är att jag som många andra funderar mycket på hur den tekniska utvecklingen ska påverka vår idrott. En sak är säker och det är att tekniken, på gott och ont, är här för att stanna. Jag tittar alltid framåt, det kommer bli bra.

Vad minns du som den mest udda händelsen under alla dina år på kommentatorshyllan?

  • En händelse som jag trodde höll på att kosta mig jobbet och min karriär. Runt millennieskiftet och jag sitter på Upton Park (West Hams dåvarande hemmaarena), som vid den här tidpunkten var en byggarbetsplats.

Ja, vad den händelsen var, Niklas egen fotbollskarriär och vilka 5 matcher han klassar som de mest minnesvärda hittills i karriären kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv