#4 Lisa Ek

Lisa Ek, född 15 september 1982i Stockholm.
Numer är Lisa bosatt i Florens, Italien

Meriter
10 U23-landskamper för Sverige

Klubbar
1996-98 Vasalunds IF
1999-02 AIK
2003-04 Hammarby
2005-12 Kopparberg/Göteborg FC
2012-14 FC Rosengård
2014-15 Kopparberg/Göteborg FC
2015-16 Fiorentina, Italien
 

Här är det full fart

Att etikettera Lisa är inte enkelt. Vill man göra det just enkelt skulle man kunna säga ”fotbollsagent”. Men agentyrket är bara en del av hennes vakna liv.

-Fotbollen är min fritid, mitt arbete och stora delar av de människor som är i min närhet har jag funnit direkt eller indirekt genom fotbollen. Jag älskar fotboll, har gjort sedan dagen jag presenterades för bollen när jag var sex år gammal.

Lisa hann trots tuffa korsbandsskador spela för tre olika lag i allsvenskan innan hon sommaren 2015 bröt kontraktet med Göteborg. Då, vid 32 års ålder, ville hon uppleva ett äventyr innan karriären var över och landade till slut i Florens. Serie A-laget Fiorentina blev hennes sista klubbadress.

-När jag kom till Italien och Fiorentina visste inte ens folk att vi hade ett damlag. Många trodde att damfotboll spelades på femmannaplan. För ett och ett halvt år sedan fanns det inte på kartan för oss som agentur att tipsa internationella toppspelare om Serie A. Nu är det något annat, nu går utvecklingen rakt upp.

Om du tänker tillbaka på dina år som fotbollsproffs, vilket ögonblick i karriären minns du bäst?

-Dagen efter vinst i svenska cupfinalen. Jag var helt blåslagen och gick runt och njöt av att ha slagit in den avgörande straffen, som lagkapten få lyfta Göteborgs första titel och vi hade viktiga Champions League-matcher som väntade bara tre dagar senare. Det var den lyckligaste stunden. Att vara i ”flowet” och veta att det var viktiga matcher redan samma vecka där jag skulle få bevisa igen.

Vilket råd skulle du ge till en 15-åring som drömmer om att bli fotbollsproffs?

-Alla vägar ser olika ut, men gemensamt för samtliga är att det går upp och ner. Vissa är bäst när de är 15 år gamla, andra när de är 28 år. Jobbar man med tålamod så kommer man alltid nå full potential, oviktigt om det händer när du är 20 eller 30 år gammal. Kan till och med vara så att du kan njuta mer av det när du är äldre. Så ta det lugnt, det finns ingen anledning att stressa, däremot att njuta av varje träning och ha så roligt som möjligt på vägen.

Vid sidan av sin karriär har hon lagt ned ett otroligt engagemang för att sin omgivning. Under tiden i Göteborg var hon väldigt aktiv för att stötta ensamkommande flyktingbarn. Det var också i Göteborg som hon upplevde sin märkligaste historia:

- Min hund och vår tränare Torbjörn Nilssons hund började bråka om en matskål hemma hos Torbjörn.

-          Om du vill veta vem som vann bråket om matskålen och nycklarna till hur den Italienska damfotbollens utveckling har gått så snabbt ska du läsa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Senaste inläggen

Bloggarkiv