Tillbaka i rampljuset

#33 Elin Ekblom Bak

Elin Ekblom Bak, född 5 juni 1981 i Stockholm

Meriter
5 A-landskamper och 10 U23-landskamper  för Sverige
SM-guld
Disputerade 2013 på Karolinska Institutet i medicinsk vetenskap.

Klubbar
2001-02 Espanyol, Spanien
2003-04 Hammarby IF
2005-07 Djurgårdens IF
2008-09 AIK
2010-11 Tyresö FF
2012-17 Älta IF

Forskaren vill lära oss att spela gåfotboll 

Elin är docent och forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Huvudintresset är fysisk aktivitet, prestationsförmåga och hälsa i alla åldrar. Om du reagerar på efternamnet Ekblom och GIH, bör du veta att Elin är dotter till Björn Ekblom, professor i fysiologi på GIH. Äpplet faller inte långt från trädet.

Elin hade redan under den aktiva karriären skrivit sin doktorsavhandling och disputerat på Karolinska Institutet och fortsatte på det spåret med forskning och undervisning på GIH. Hennes forskning är inriktad på betydelsen av fysisk aktivitet, kondition och andra levnadsvanor för god hälsa och har utvecklat eget enkelt konditionstest på cykel, Ekblom-Bak-test. Hon brinner för att ta fram och få ut vetenskapligt baserad kunskap kring fysisk aktivitet och hälsa, som en motvikt till alla förvirrad hälsobudskap i dagens samhälle. Detta för att ge alla möjligheten att hitta sin egen väg till att vara fysiskt aktiv och må bra.

Hur är förhållandet till fotboll i dag?

  • Jag spelade sporadiskt så sent som förra året med min moderklubb Älta IF i division 1. Är i övrigt huvudtränare för min dotters lag (flickor födda 2009) i Älta IF, så otroligt kul och inspirerande: fantastiskt härligt gäng med mycket glädje, gemenskap och fotbollskunnande! Jag brukar säga till spelarna i 09-laget att det är inte nu det avgörs om du når dina drömmars mål som fotbollsproffs eller landslagsspelare. Fortsätt spela där du tycker det är kul och utmanande. Jag själv spelade kvar tills jag var 14 i min moderklubb, spelade aldrig i några ungdomslandslag. Debuterade som 22-åring direkt i A-landslaget. Men bland alla dem som förutspåddes bli stjärnor när jag var i elvaårsåldern slutade tidigt och det var bara jag och eventuellt någon till i min årskull (1981) som sedan spelade i Allsvenskan och i A-landslaget. Vi måste få de unga spelarna att inte ha för bråttom och bränna ut sig i tidig ålder. Fotboll och idrott ska bygga på en egen inre passion och inte på yttre tryck eller andras drömmar.


Fotbollen har också kommit in i Elins forskning, då hon och några kollegor i samarbete med Svenska Fotbollförbundet ska studera fotbollsformen gåfotboll och dess hälsoeffekter.

För två år sedan rapporterade hon i en studie om alarmerande resultat kring den svenska folkhälsan. Närmare hälften av 350 000 undersökta svenskar hade/har så dålig kondition att sjukdomsrisken är kraftigt ökad.

Resultaten är oroväckande och bekräftar den utbredda uppfattningen att vi idag rör oss mindre än tidigare. Insatser måste sättas in för att bryta denna nedgående trend, speciellt i de grupper där nedgången är som störst, nämligen män jämfört med kvinnor, yngre jämfört med äldre åldersgrupper, lågutbildade jämfört med högutbildade samt de som bodde i landsbygdslän jämfört med storstadslän.

Låt oss konstatera att Elin inte tillhör riskgrupperna.

Många av Elins fotbollsminnen kretsar kring moderklubben Älta IF där hon började som fyraåring (!):

  • Ett minne som direkt kommer upp i huvudet är från 2012 och när jag hade kommit tillbaka till Älta IF. Vi hade vunnit vår division 2, tagit igenom oss ett gruppkval mot andra division 2-serievinnare och var nu bara ett dubbelmöte bort, mot hårt satsande Östersunds DFF, från en helt otrolig grej – lilla Älta i landets näst högsta serie. Efter 1-1 borta, hade vi chansen att avgöra hemma.

Elins målande beskrivning av hur det gick kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv