Tillbaka i rampljuset

#42 Andreas Yngvesson

Leif Mikael Andreas Yngvesson, född 18 augusti 1974 på Alnö utanför Sundsvall.

Meriter
144 allsvenska matcher, SM-guld och Svensk Cupmätare

Klubbar
1979-94 Alnö IF
1995-96 GIF Sundsvall
1997-98 AIK
1998-01 GIF Sundsvall
2002-05 Malmö FF
2005-06 Landskrona BoIS

 

Rastlös lirare

I dag arbetar ”Ante” på Granby Storgård med unga män som hamnat i missbruk och kriminalitet. Livet efter fotbollen har bjudit på många erfarenheter:

  • Jag körde ett år i BK Näset div4 2007, samtidigt som jag utbildade mig till sommelier - enbart för eget intresse för mat och dryck i kombinationer. Sedan stack jag jorden runt i ett drygt halvår, själv med en väska bara: Thailand, Vietnam, Nya Zeeland, Fiji, Mexiko, USA och lite öhoppning i Karibien. Ett helt fantastiskt minne och det mest berikande jag gjort. Efter hemkomsten blev det jobb som bartender i Malmö.


”Ante” styrs i mångt av mycket av kreativa känslor och tror att han skulle ha jobbat med något inom skrivande, ritande eller skapande om han inte hade valt fotbollen.

  • Jag hade och har fortfarande väldigt svårt för att sätta upp målsättningar förutom den uppgiften som ligger precis framför mig. Jag avundas dem som har den förmågan och fokuset. Jag har provat flera gånger under karriären med fotboll, men även efter fotbollen. För mig har det bara varit och blivit en stor källa till att skapa ett eget misslyckande, vilket bara påverkat mig negativt. Är väldigt luststyrd, det och långsiktiga mål blir varandras Nemesis (ärkefiende). Finns en sorg i mig över att jag inte hittat en strategi för detta, helt ärligt. Detta i sin tur kan få mig framstå som en oseriös person som enbart tar dagen som den kommer, även fast jag inte är eller vill upplevas så.


Den sportsliga höjdpunkten är SM-guldet 2004 med Malmö FF. Men firandet på kvällen höll på att stjälpa folkets hyllningar dagen efter.

  • Mottagandet på Stortorget som jag höll på att missa dagen efter guldbanketten. Jag vaknade på söndagen och var väldigt slut av gårdagen. Men min dåvarande sambo, som är född i Malmö, förstod att denna hyllningskortege skulle bli ett minne för livet. Oj så rätt och oj så glad jag är att hon tvingade iväg mig. För vilken känsla, en fantastisk gruppegotripp vi fick!


I guldlaget fanns en polsk stjärnspelare som tyvärr hade stora personliga problem som ödelade hans karriär.

  • Våren 2004 när vi värvade Igor Sypniewski sticker ut mest bland udda händelser. Igor var helt fantastisk första månaden när vi tränade inomhus i den lilla konstgräshallen. Tom Prahl matchade honom nästan hela tiden man mot man på Joseph Elanga, som höll bra klass i en mot en. Igor slog knutar på Joseph, näst intill varje gång. Just då kändes det som att Igor var på en helt annan nivå än oss övriga. Sedan så visade det ju sig att Igor inte mådde bra psykiskt. Så hela historien för honom i Malmö FF summeras tyvärr bara som tragisk. Fantastisk som person, grymt härlig kille som bara mådde sämre och sämre och hur ledsamt det än var, blev av med sitt kontrakt på grund av saker som hände. Det är den enda gången jag tillhört en trupp där en spelare fått varningar hela vägen från muntlig, skriftlig och till slut uppsägning av kontrakt. Jävlig tråkig historia och väldigt udda!


För en som jobbar med ungdomar som hamnat snett i tillvaron – vad ger du för råd för kommande fotbollsgeneration?

Som ni kanske kan gissa blir Antes svar på denna fråga ganska annorlunda än från våra andra hjältar och hjältinnor i den här intervjuserien.

Vad svaret är och även vad det kommer sig att en kreatör som Andreas valde sport och fotboll kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarar, hjältar och hjältinnor ur fotbillens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv