Tillbaka i rampljuset

#50 Thomas Lundmark

Thomas Lundmark, född 28 juni 1963 i Solna.

Meriter
142 Allsvenska matcher
Lagkapten i både AIK och Djurgården
2 Cup-guld 
2 SM-guld (inomhus)
2 OS-landskamper
Vinst i Nackas Minne 1986
Klubbar
1977-84 Brommapojkarna
1985-88 AIK
1989      IFK Eskilstuna
1990-93 Djurgårdens IF

Unik i flera avseenden

Thomas har gjort ett antal anmärkningsvärda insatser för fotbollen. Som exempelvis när han i ett derby mellan AIK och DIF fick lov att axla rollen som målvakt hela andra halvlek. Slutresultatet blev 4-4 och Thomas utsågs av Dagens Nyheter till bäste man på plan. Något som Bernt Ljung inte var helt nöjd med.

Nästa anmärkningsvärda insats är att Thomas har varit lagkapten i både AIK och Djurgården, vilket han troligtvis är ensam om. Likaså att som utespelare ha varit tvungen att ta på sig målvaktshandskarna och axla rollen som målvakt i tre allsvenska matcher utan att förlora. Vidare på temat stolthet har han,  tillsammans med Bosse Petersson, grundat ViLirare (2014) och sitter idag i både stiftelsens och vänföreningen ”For Friends” styrelser.
Det är varken oväntat eller konstigt att Thomas tar initiativ och får förtroenden såväl inom som utanför fotbollen då han alltid haft en dubbel karriär.

Det vill säga, vid sidan av att vara professionell fotbollsspelare gjorde Thomas karriär inom konsult- och mjukvarubranschen. Medan de andra spelarna kom till träningen en och en halv timme innan med träningsväskan över axeln kom Thomas i kostym med portföljen i handen 20 minuter innan. Unikt att lyckas kombinera en karriär i näringslivet med en karriär som fotbollsspelare.

Fotbollskarriären började i Spårvägens Solnafilial (något år innan även en viss Anders Limpar, som är uppvuxen på samma gård som Thomas). Via Vasalunds IF kom Thomas till Brommapojkarna, som var Sveriges bästa lag i den årgången, där han bland annat var med om att vinna två S:t Erikscupsegrar och två inofficiella pojk-SM. Med tanke på Thomas längd och bollkänsla är det inte förvånande att han gjorde bra ifrån sig när han parallellt med fotbollen spelade basket i Solna, tillsammans med den senare storspelaren Peter Mellström.

Men det var fotbollen som blev Thomas Lundmarks sport nummer ett. Efter några framgångsrika år i BP:s division 1-lag blev det AIK 1985. Och det var inte bara AIK som hade fått upp ögonen för Thomas, utan hela 11 av 14 Allsvenska lag var intresserade. Efter många samt långa förhandlingar blev han spelklar för AIK som 21-åring. En bidragande orsak att detta kändes extra bra var Rolf Zetterlunds tränarskap vilken hade dragningskraft på Thomas.

  • Det började bra för mig, jag gjorde nio mål i träningsmatcherna inför den första säsongen.


Några veckor in på säsongen avgjorde Thomas cupsemifinalen mot Hammarby, på Söderstadion, genom att göra matchens enda mål. Det ledde till cupfinal mot Öster, en final som AIK vann efter förlängning och straffar.

Men fotbollen blir trots allt ibland oväsentlig. Som sommaren 1988 när AIK:s assisterande tränare, och Thomas Lundmarks mycket goda vän, Bo Sjögren omkom i en bilolycka.

Thomas och Bosse hade hållit i datautbildningar för spelarna i laget och kommit nära varandra. Bosses bortgång tog hårt på Thomas och det var en av flera orsaker som gjorde att han lämnade AIK efter 1988. Nye tränaren Sanny Åslund, som hade gjort Thomas Lundmark till kapten, hjälpte honom och Thomas Johansson genom kontakter att provspela en vecka med spanska Sabadel. De båda fick kontraktsförslag från den spanska klubben. Både Johansson och Lundmark tackade nej, i Lundmarks fall med hänvisning till familj och arbete, vilket gjorde att relationerna till Sanny blev ansträngda.
Thomas Lundmark valde istället att flytta till Eskilstuna för att kunna kombinera fotbollen med sitt heltidsarbete, men det blev något av "en kulturkrock".

  • IFK Eskilstuna trodde att jag var stjärnan som skulle fixa allt. Men jag var en lagspelare och passade inte i den nya rollen.


Thomas återvände till Stockholm efter bara nio månader och ville då komma tillbaka till AIK.

  • AIK:s ordförande Christer Barck sade OK men tränaren Sanny Åslund ville inte ha mig tillbaka. Jag blev besviken, det var ju i AIK jag ville spela.


Istället fick Thomas en förfrågan från Djurgården och det blev fyra år och 100 matcher i klubben.

Kuriosa: Thomas blev tvåmålsskytt + en assist i derby mot Hammarby (9-1) en minnesvärd afton i augusti 1990.

Det är över 30 år sedan. Men mångsidigheten finns kvar:

  • Sedan fem år tillbaka arbetar jag med mental hälsa och inre kondition för att hjälpa och coacha individer och grupper på att bli bättre på återhämtning och öka prestationen. Jag driver två företag inom området, FEEL IT BETTER och HJÄRNTRÄNARNA, som bland annat tränar hjärnan med träningsmetoden Life Kinetik som Jürgen Klopp är en stor förespråkare av. En träningsmetod som alla kan träna.


Det låter intressant, inbjudande och inkluderande. Varför inte starta?

Denna intervju är en nedkortad version. Hela intervjun som bland annat innehåller fler fina fotbollsminnen kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun med Thomas publiceras i sin helhet. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv