Tillbaka i rampljuset

#73 Gary Sundgren

Kari "Gary" Juhani Sundgren, född 25 oktober 1967 i Vammala, Finland.

Meriter
SM-guld och 30 A-landskamper för Sverige
EM 2000

Klubbar
1974-87 IK Franke
1988-97 AIK
1997-02 Real Zaragoza, Spanien
2002-03 AIK

Två hamburgare och två läsk i övergångssumma

Gary Sundgren kom med sina föräldrar till Västerås innan han hunnit fylla ett år. Första kollektiva fotbollsövningarna gjordes i samband med Västerås SK:s fotbollsskola för sexåringar. Men det var i IK Franke karriären tog fart. Som 20-åring (1987) hade han kontraktserbjudande från bland andra Örebro SK och Örgryte. Men det blev AIK som fick namnteckningen på kontraktsförslaget.

Gary värvades som forward och det var som sådan han användes under den första tiden i AIK. I början fick han oftast agera inhoppare. Han debuterade i samband med den allsvenska premiären 1988, då han blev inbytt i 80:e minuten i matchen mot IFK Norrköping. Gary spelade de flesta av AIK:s matcher 1988-91 men fick inte det erkännande som han senare skulle få.

På ett träningsläger före säsongen 1992 föreslog AIK:s tränare Tommy Söderberg att Gary skulle spela högerback, något som den offensivt lagde Sundgren aldrig hade gjort tidigare. Det visade sig vara ett så kallat ”Bobby Fischer-drag”: Gary blev en av de viktigaste spelarna i AIK:s guldlag 1992. I säsongens sista och avgörande match borta mot Malmö FF gjorde Gary det avgörande 3-2-målet som innebar att AIK blev svenska mästare för första gången på 55 år. Inte nog med det – han fyllde också 25 den dagen!

  • Det var ett mycket bra år för oss. Vi var skadefria hela året, hade ett och samma lag och otroligt bra spelare. Ett otroligt bra lag, helt enkelt. Dessutom gifte jag mig den 6:e juni så hela året var fantastiskt.


Debuten i A-landslaget kom 1994 på en USA-turné. Motståndare var Mexiko (förlust 1-2).

Tre år senare blev han värvad tillspanska Real Zaragoza.  Det blev fem år totalt i Spanien, med ett cupguld 2001 som den största meriten. Men även det faktum att han fick spela mot sin idol, Diego Maradona, vid ett tillfälle.

2002 var han tillbaka i AIK och spelade ytterligare ett och ett halvt år i AIK innan han hösten 2003 rundade av sin elitkarriär.

  • Jag provade även som fotbollstränare i två år, men det var inget för mig. Det var i Sirius tillsammans med Pär Millqvist.


Men det blev bara fyra poäng av 18 möjliga. Då var inte Pär Millqvist och Gary Sundgren önskvärda som tränare för Sirius längre.

Det bör tilläggas att Gary var ytterst nära att ta plats i VM-truppen 1994 som blev ”hela Sveriges lag” under en sommar, vacker som få. Han konkurrerade som högerback främst med Roland Nilsson.

Många minns nog Gary för en landskamp mot Luxemburg 1999 då han blev utbuad av Göteborgs-publiken. Ett av de fulaste tilltag som har gjorts av en svensk hemmapublik.

Gary fick klä skott för Sveriges svaga insats. Som ofta blev saken större och större på grund av (eller tack vare?) medias bevakning av händelsen, som blev större och större. Men om du ser bakom alla rubriker ser du också 30 landskamper, ett SM-guld med AIK och en La Liga-karriär med fem säsonger som ordinarie spelare i Real Zaragoza. Det förtjänar respekt.

Han har gjort flest La Liga-matcher av alla svenska spelare – bara det är en tung merit, men det är inte riktigt den bilden fotbolls-Sverige har av Gary Sundgren. Han har det givetvis av AIK-supportrar, men inte bland fotbollsfolk i allmänhet.

Hade Gary tagit plats i VM-truppen hade han tillhört en erkänd skara av VM-hjältar.

Den förra landslagsbackens sista (?) match var för Svanskog i 6-0-segern borta mot Edsvalla i division 6 västra 2015.

Varför gjorde han comeback för just Svanskog? Enkelt: han har sommarstuga i närheten, träffade föreningens ordförande på Konsum och blev värvad - för två hamburgare och två läsk. Lite gulligt.

Detta är en förkortad version av intervjun med Gary. I den längre versionen, där du bland annat får veta vad Gary jobbar med idag och på vilket sätt han följer fotbollen, hittar du i boken ”Tillbaka i Rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun med Gary publiceras i sin helhet. En bok full av berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv