Tillbaka i rampljuset

#21 Peter Larsson

Peter Nils-Gösta Larsson, född 8 mars 1961 i Nässjö
Meriter
3 SM-guld, UEFA-cupguld, Guldbollenvinnare,
Ligaguld i Nederländerna och 47 A-landskamper, VM 1990
Klubbar
1977-81 IF Hallby
1982-83 Halmstad BK
1984-87 IFK Göteborg
1987-91 AFC Ajax
1991-93 AIK
1994      Korsnäs IF
1997-98 Falu BS

Hallbys store man

Peter började sin idrottskarriär i Jönköping med IF Hallby. Han var en duktig handbollsspelare men det var fotboll som blev hans främsta sport. När han var 16 år  debuterade han i Hallbys a-lag i både fotboll och handboll. Året efter slutade han med handbollen – nu blev det full satsning på fotbollen.

  • Jag kan inte komma på något speciellt råd eller händelse som fick mig att välja fotbollen före handbollen. Det som vägde över var nog helt enkelt att det var roligare och möjligtvis min pappas intresse för fotboll.                                        Mitt råd till en passionerad tonåring är att även prova andra idrotter. Dels för att få en allsidig träning, men också för att få ett kvitto på att man väljer rätt sport när det senare inte finns tid till att kombinera olika sporter.                                  Bland många viktiga framtidsfrågor för svensk fotboll väljer jag frågan om hur man ska få så många ungdomar som möjligt att fortsätta med fotbollen upp i åldrarna.

När Peter passerat tonåren gick han till Halmstads BK som 20-åring och två år senare värvades han av 1980-talets gigant i svensk fotboll, IFK Göteborg.

Det blev fyra framgångsrika år i IFK Göteborg. Det första året, 1984, gjorde han två mål i SM-finalerna som IFK Göteborg utklassningsvann mot IFK Norrköping och 1986 var hans IFK en straffspark från final i Europacupen. 3-0 hemma mot FC Barcelona blev 0-3 i Barcelona. I straffsparksläggningen sköt Peter säkert sin straff i mål men Barcelona gick ändå vidare till final.

Nästa år, 1987, blev Peter Larssons bästa år i Sverige. Då vann IFK Göteborg SM-guld och UEFA-cupguld efter finalseger mot Dundee United, han etablerade sig i det svenska A-landslaget där han i EM-kvalet mot Italien gjorde mål både hemma och borta, han fick Guldbollen, han blev uttagen i Världslaget och han blev proffs i holländska Ajax. Efter fyra år i Ajax, med bland annat ett holländskt mästerskap, satsade klubben på en tio år yngre innerback, Marciano Vink, och Peter valde att gå till AIK.

Den 3 juni 1987 gjorde han matchens enda mål när Sverige slog Italien på Råsunda. Den 14 november gjorde han mål igen, i 1-1-mötet på San Paolo i Neapel. Italien tycks ha varit en favoritmotståndare?

  • Haha, ja, Italien verkar vara mina motståndare...

Vem i dagens landslag liknar Peter Larsson och din spelstil?

  • Victor Nilsson Lindelöf, jag gillar honom som spelare. Han är kul att titta på, han har fina kvalitéer och gillar att driva bollen framåt i banan. Nu har han ju fått en tuff tid i Manchester United, men jag tror han kommer att etablera sig som stjärnspelare även där.

Efter den aktiva karriären var Peter hemmapappa med tre små barn i några år innan det blev en del kompletterande gymnasiestudier. Det blev också 1 1/2 år som tränare i AIK och därefter Falu gymnasium.

Nu för tiden provar Peter på att vara ung pensionär efter att jobbat de senaste 18 åren på Falu gymnasium. Där har han jobbat med ungdomarna som inte blev behöriga till nationella program och med en hel del social problematik. De senaste fem åren var det mest med ensamkommande ungdomar.

Det är svårt att plocka fram ett tillfälle som det lyckligaste och mest udda i en lång karriär. Vilken eller vilka är dina?

Ja, vilket som är Peters lyckligaste och vilken som är det mest udda tillfället kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv