Tillbaka i rampljuset

#28 Peter Abelsson

Peter Ivan Abelsson, född 14 juli 1977 i Flerohopp, Nybro kommun.

Meriter
SM-guld 2004 med Malmö FF

Klubbar
1996-98 Nybro IF
1999-04 Trelleborgs FF
2004-05 Malmö FF
2006-08 Viking FK, Norge
2009-12 Trelleborgs FF
2017-19 Flerohopps GoIF

Att använda huvudet på flera sätt

Smålandsfödde Peter Abelsson lämnade Nybro för Trelleborgs FF 1999 och utmärkte sig som en stabil mittback med starkt huvudspel och blev sedermera lagkapten. Peter spelade sex säsonger för TFF i den första delen av hans TFF-karriär. Mer skulle komma.

Till hösten 2004 värvades han till Malmö FF för att täcka upp efter att Daniel Majstorovic blivit utlandsproffs i nederländska FC Twente. Det slutade med SM-guld för både MFF och Peter. Inte bara det. En väldigt speciell match och tid var när han med MFF skulle försöka kvala in till Champions League år 2005. Returmatch mot Maccabi Haifa som de veckan innan slagit med 3-2 på Malmö Stadion.

  • I samband med resor och bortamatcher så var det inte ovanligt att vår tränare Tom Prahl gärna såg till att vi spelare fick chansen att lära både om platsers historia och kultur. Ibland kan det vara skönt att i förberedelserna inför en viktig match få chansen att tänka på något annat en stund. På plats i Israel så gjorde vi en utflykt som gav stort intryck och ett minne för resten av livet. En förmiddag åkte vi buss till Jerusalem, vill minnas att bussen var eskorterad av beväpnad israelisk polis. Vi fick en historialektion av vår guide som tog oss med på några innehållsrika timmar fyllda med intryck från en plats som är så historiskt betydelsefull och politiskt laddad. Vi besökte bland annat Västra muren (klagomuren) och Golgata, platsen för Jesu korsfästelse, och Jesu grav där han ska ha återuppstått från de döda.


Hur det gick i matchen?

  • Jag startade på bänken men kom in med fem minuter kvar av matchen då vi jagade den kvittering som skulle ta oss vidare. I 89:e minuten nickade jag in kvitteringen på ett vänsterinlägg från Joseph Elanga och hela stadion blev dödstyst förutom ett fåtal tillresta MFF-supportrar på ena kortsidan. Återigen eskorterades bussen av beväpnad polis när vi lämnade Bloomfield-Stadion i Tel Aviv, innan vi redan samma kväll satte oss på planet mot Kastrup. På flygplatsen välkomnades vi av ett stort gäng trötta, men glatt sjungandes MFF- supportrar trots att klockan nog inte slagit 06.00 denna underbara morgon.

 
Efter fotbollen började jag arbeta som säljare på ett mindre snabbväxande IT-bolag i Lund. Jag arbetar fortfarande kvar i en liknande roll, men det lilla bolaget har numera blivit en del av ett av landets största IT-bolag. När vi flyttade kunde jag ta med mig jobbet och fortsätta arbeta från Kalmar.

På fritiden är Peter fotbollstränare i Hossmo BK där han tränar pojkar födda 2014, där hans son spelar. Dottern, som är åtta år, spelar också fotboll i Hossmo BK.

  • Idag tycker jag att det är både inspirerande och kul att träna pojkarna - ett gäng på nästan 30 spelare! Det är en ynnest att få chansen att se deras glädje, väcka deras nyfikenhet och intresse kring fotbollen och få chansen att utveckla dem både som fotbollsspelare och individer.


Det ödesmättade året 2020 är första året sedan Peter var riktigt liten som han inte längre spelar fotboll i något lag.

I stället för fotboll så har jag, precis som många andra, fastnat för padel och försöker spela två till tre gånger i veckan.

Det innebär kanske att Peter kommer att vara med i ViLirare OPEN Padel som planeras till den 12 februari 2021. Och några månader senare kan du läsa hela intervjun med Peter om du köper boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv