Tillbaka i rampljuset

#14 Johanna Frisk

Johanna Maria Frisk, född 19 mars 1986 i Björklinge, Uppsala
Meriter
SM-guld 2006, 2007, 2008 med Umeå IK och 2012 med Tyresö FF
3 A-landskamper för Sverige
Klubbar
1997-05 Bälinge IF
2006-08 Umeå IK
2009      Los Angeles Sol, USA
2010-13 Tyresö FF

Utrikeskorrespondent, volontärarbetare eller hockeyproffs?

Det var några av yrkesvalen Johanna funderade på i tonåren. Men det blev inget av dessa. När hon slutade efter säsongen 2013 var det på grund av en knäskada som hon under tre års tid försökte få bukt med, men till slut inte kunde göra någonting mer åt. 2014 började hon sitt nya jobb på Great Leaders som ledningsutvecklare och jobbade med ledarskap- och organisationsutveckling i olika företag under fem år. Parallellt med det startade en annan karriär:

  • 2014 startade jag min resa med Radiosporten som fotbollsexpert. Det var egentligen optimalt för mig, att starta en ny lärorik resa ut i arbetslivet inom ledarskap och samtidigt få behålla fotbollen, men på ett helt annat sätt. Jag fick distans till fotbollen och beslutet att sluta som gjorde ont genom att ha fullt upp med att komma in i min nya roll som ledningsutvecklare. Samtidigt fick jag använda mina fotbollskunskaper på ett helt annat sätt genom min roll på radiosporten.


Nu har Johanna avslutat en utbildning i digital kommunikation och projektleder ett uppdrag inom fotboll och har en podcast ”FRISKEN & DALA PODCAST” ihop med Lisa Dahlkvist.

Sedan hösten 2020 har hon startat en ny, spännande färd som expert/bisittare hos
NENT Viaplay

Med Johannas karriär finns det naturligtvis många höjdpunkter.

  • Som spelare och person utvecklades jag enormt under min tid i Umeå, sedan finns det något magiskt i att ingå i resan som man gjort tillsammans som lag. Från att i början av säsongen sätta målsättningen att ”vinna de turneringar vi ställer upp i”, till att i slutet av säsongen pricka in två av tre utifrån att det ”bara” blev silver i Champions League, (SM-Guld, Cup-Guld och CL - Silver). Resan där emellan är det jag kommer i håg och uppskattar mest. Det är många broar som man ska korsa som lag och det krävs en hel del för att lyckas med det.  När jag summerade den säsongen och tänkte tillbaka var det en lycklig stund.


Men en karriär är som bekant inte spikrak, inte ens Johannas.

  • Jag fick det bästa rådet i slutet av min karriär ”släpp din 100 kilos ryggsäck som du har varje dag”. Summan av det budskapet är väl att jag inte tillät mig njuta en sekund utan ställde höga krav på mig själv, och det har i stort drivit mig men har vid vissa tillfällen hämmat.


Hade du några idoler i tonåren?

  • När jag var yngre var Alessandro Nesta min stora idol. Sedan såg jag Manchester United på Old Trafford för första gången i 15-årsåldern. I den matchen var Roy Keane magisk på mittfältet, både i sitt egna spel men också som ledare i ett United som hade stora problem i den matchen. Efter det nämnde jag hans namn när ”spelare som man såg upp till” kom på tal. Det var många gånger som folk lyfte på ögonbrynet när jag klämde fram hans namn i intervjuer, då han också är känd för en del mindre smickrande. Men för mig var den där upplevelsen så stark, just sättet han klev fram på i den matchen.


En stark ledare gillas av en annan stark ledare.

Vilket råd vill hon ge till en satsande tonåring?
 

Ja, vilka råd Johanna ger till en satsande tonåring kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv