#1 Sven Lindberg

Sven Lindberg, född 30 januari 1930 i Sunne, Värmland
Meriter
Han spelade 106 allsvenska matcher för Hammarby. Spelade 2 säsonger för proffsklubben Atlanta Chiefs, USA.
Klubbar
    -1951 Rottneros IK
1952-53 Karlstada BIK
1954-57 Djurgårdens IF
1957-59 IFK Stockholm 
1957-58 Peterborough United FC, England
1958-59 Barry Town FC, Wales
1960-66 Hammarby IF
1967-68 Atlanta Chiefs FC, USA
1970      Ett inhopp i Ope IF
 

För Vi lirare är det naturligt att Sven Lindberg blir den förste som presenteras i boken. Det syns ju redan på bilden (USA), men ”Svenne”, som han blev kallad när han kom till Stockholm 1953, har gjort sig känd för många saker. Inte bara att han tillhörde pionjärerna av svenska spelare som testade sin lycka i den amerikanska ligan ”National Professional Soccer League" i mitten av 1960-talet. Minst lika berömd är han som Ronnie Hellströms specielle tränare och ciceron. Ronnie – hade som ett utropstecken gått genom Hammarbys pojklag – gjorde A-lagsdebut redan som 17-åring.

  • Visst hade jag lite medfödd talang, vilja och ambition men ”Svenne” Lindberg betydde även en hel del för mig och vi höll ihop tills jag blev proffs 1974. Han lärde mig otroligt mycket, och utan honom hade jag inte blivit lika framgångsrik.

Kontakten med Hammarby består: ”Svenne” går normalt sett på många hemmamatcher, men ett år som 2020 blev det av naturliga skäl inte mycket med det.

Maken till aktiv 91-åring har inte setts – i alla fall inte i fotbollskretsar: -

  • Jag brukar börja min dag med att gå ned till Humlegården vid sjutiden på morgonen och träna på golfsvingen. Sedan går jag hem och väcker min fru Maggan och vi kör ett pass seniorqigong som hon leder. Jag spelar golf i Husby GK och tävlar gärna.

Att han gärna tävlar förstår man när han avslöjar att han har elva i handicap …

1960 skrev han på för Hammarby och spelade 106 allsvenska matcher för ”Bajen” under sju säsonger, innan han åkte över till USA och spelade två år för proffsklubben Atlanta Chiefs. Spel i National Professional Soccer League innebar en del förändringar för europeiska spelare:

  • Ett udda fenomen var när det var avbrott för reklam i en och en halvminut, två gånger per halvlek. Då förväntades man sakta ned spelet och ta det lugnt, även om det var de sista minuterna av matchen. Till exempel skulle man ta god tid på sig för att hämta bollen. Mycket frustrerande.

“The chief business of the American people is business” som president Coolidge sade för nästan 100 år sedan.

Med din rika erfarenhetskälla – vad blir svensk fotbolls viktigaste framtidsfråga?

Ja, vad Sven tror blir svensk fotbolls viktigaste framtidsfråga och hur han tog sig från Newcastle till Nynäshamn kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-