Tillbaka i ramljuset

#15 Thomas Dennerby

Thomas Lennart Dennerby, född 13 augusti 1959 i Enskede, Stockholm.
Meriter
som tränare

SM-guld 2001 Hammarby IF
SM-guld 2003 och 2004 med Djurgården/Älvsjö
VM-brons 2011 Dam-VM
Klubbar
som spelare

1977-85 Hammarby IF
1986-87 Spårvägens FF
som tränare
2001      Hammarby IF
2002      Hammarby IF DFF
2003-04 Djurgården/Älvsjö
2005-12 Sverige A
2013      Hammarby IF
2018-19 Nigeria A
2020      Indien U17

En bra exportprodukt

Bättre ambassadör för fotbollen går det knappast att få. På frågan om vad Thomas har fått försaka svarar han:

  • Kanske en del frihet och resande som kompisarna pratade om när man var mitt i spelarkarriären. Men det har idrotten gett tillbaka tusen gången om efter det. Jag är oerhört tacksam att idrotten tagit mig världen runt. Jag hade aldrig upplevt allt jag gjort utan fotbollen.


För 25 år sedan var yrket fotbollspelare inte etablerat i Sverige. Thomas arbetade som polis vid sidan av fotbollen där han tränade ungdomslag. Att han hamnade i polisyrket var ingen slump:

  • Jag älskade redan som liten att läsa kriminalkrönikor om olika brott. Nordisk kriminalkrönika var en årlig julklapp. Så jag hamnade nog rätt. Det blev bland annat  elva år på Rikskriminalpolisens spaningsrotel, nuvarande NOA.


Thomas utbildade sig till polis under sin aktiva karriär i Hammarby och lämnade polishögskolan 1985, samma år som karriären i allsvenskan var över. Det blev början på ett händelserikt yrkesliv – med både glädje och sorg:

  • Första åren i radiobil hände det ju ofta att man ställdes inför dödsfall. Livet som ordningspolis kunde vara dramatiskt, då var man ju mitt i händelserna, berättar han och minns tillbaka en mycket speciell början av poliskarriären:                    När jag praktiserade direkt efter utbildningen hamnade jag på den lokala kriminalroteln på Södermalm. Men så blev Olof Palme skjuten och jag blev kommenderad till våldsroteln på krim (Rikskriminalen) och tog bland annat emot tips i utredningen. Vi satt där i månader och släppte aldrig telefonen. Så fort man slängde på luren på kom det ett nytt samtal.


Thomas konstaterar att det han upplevt som polisinspektör förstås har påverkat honom som människa:

  • Det jag tagit med mig från jobbet är att jag vet hur jag ska värdera vad som är stora och små problem. Om man varit riktigt i skiten har man lärt sig att värdera att ett felpass inte är så jäkla upprörande. Det ska vara en del felpass innan en match är slut, annars visar det att man inte vågat ta några beslut eller inte vågat göra någonting.


Vid millennieskiftet tog kärleken till fotbollen över. Första heltidsanställningen som tränare var 2000-2001 i Hammarby - snacka om succé!

  • Många roliga minnen finns naturligtvis kring den egna spelarkarriären. Men starkast är nog minnet från Hammarbys SM guld 2001, då jag var assisterande tränare till Sören Cratz. Detta guld betydde så mycket för så många. Extra roligt eftersom jag var med och förlorade SM- finalen 1982. Fast det har hänt så mycket roligt så det är svårt att jämföra, två SM guld med Djurgården/Älvsjö (damer), VM-brons för Sverige (damer) 2011 och guld för Nigeria (damer) i Africa Womens Cup of Nation 2018.


Idag är Thomas förbundskapten för Indiens U17 Womens World Cup team som ska spela VM 17 februari - 7 mars 2021. Om det nu blir av …

Från ditt internationella perspektiv – vad ska Sverige som fotbollsnation utveckla?
 

Ja, vad förbundskapten Dennerby svarar på frågan om vad Sverige som fotbollsnation kan utveckla kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv