Tillbaka i rampljuset

#29 Ola Rydstrand

Per Ola Rydstrand, född 19 september 1955 i Västerås.

Meriter
Som fotbollsspelare

Serievinst med AIK 1980, Europacup-spel på Nou Camp
Som hästägare
Elitloppvinnare, Olympiatravet, Statue Of Liberty Trot och Nationernas pris i Italien

Klubbar
1962-73 IFK Västerås
1973-76 Åtvidabergs FF
1977-78 Örebro SK
1979-82 AIK
1983-84 Spånga IS

Två olika karriärer

Västeråsfödde Ola Rydstrand började sin karriär i IFK Västerås och debuterade A-laget i fotbollens division 3 redan som 14-åring.

Fyra år senare, sommaren 1973, fångades Ola upp av Åtvidabergs FF, Sveriges bästa lag, hade vunnit Allsvenskan 1972 och var på god väg att vinna även 1973.                  Höstsäsongen 1973, då Ola fick göra några inhopp, var en defilering mot det allsvenska guldet. Men Ola fick aldrig någon guldmedalj då han inte spelade tillräckligt många matcher. Däremot var han med och spelade mot FC Barcelona, i Europacupen, på Nou Camp. Två matcher blev det, 0-2 i bägge.

Men de matcherna gjorde naturligvis outplånliga intryck på 18-åringen som fick möta sin stora idol, Johan Cruyff.

  • Det är utan tvekan mitt fotbollslivs största händdele att få spela mot bland andra Cruyff och Neeskens.


Efter den aktiva fotbollskarriären kom en ny karriär – som hästägare!

Intresset väcktes första gången 1976 då Ola spelade i Örebro och fick representera klubben i en något krystad tävling som handlade om att tippa V65. Knappt tio år senare – 1985 – blev en Eriksgata för paret kusken Torbjörn Jansson och ägaren Ola Rydstrand: vinnare av Elitloppet. Inte bara det, Olympiatravet också, samt två inteckningar i prestigefyllda Statue Of Liberty Trot, USA. Året innan vann de den italienska stortävlingen Nationernas Pris.

Tillbaka till fotbollen: det finns ett illvilligt rykte som vill göra gällande att Ola är den spelare som åkt ur Allsvenskan flest antal gånger - tre. Det stämmer inte. Ty det är nämligen sju spelare som rasat ur fyra gånger!

Men Ola har ”hastighetsrekordet” genom att rasa ur med i tur och ordning, Åtvidaberg 1976. Ola gick då över till Örebro SK men det gick lika illa där, degradering ur Allsvenskan 1978. Då tog AIK:s blivande tränare, Jens "Lill-Lotta" Lindblom, kontakt med Ola och 1979 spelade Ola i AIK. Med samma resultat. Tre degraderingar på fyra år.

I de två första fallen var utvecklingen inte helt oväntad efter klubbarna varit lindansare under flera år. I AIK:s fall var det närmast en skräll, åtminstone om man ser till 1979 års försäsong då AIK, på elva träningsmatcher, hade vunnit tio och spelat en oavgjord. Hur kunde gå så illa?

  • Det gick för lätt i träningsmatcherna. När det sedan tog emot fanns inget att vända med. Det fanns stora förväntningar, men ingenting fungerade.


1980 studsade ”Gnaget” tillbaka till Allsvenskan igen och Ola var i högsta grad en av anledningarna till avancemanget. Han var den givne mittfältaren under division 2-året och gjorde sex mål. Han var, tillsammans med Sven Dahlkvist, Göran Göransson, Ove Rübsamen, Jyrki Nieminen och bröderna Åslund, främsta anledningen till att AIK:s sejour i division 2 bara blev ettårig. 1980 blev Olas bästa år i AIK-tröjan.

Sedan 14 år tillbaka jobbar Ola på Gottsundaskolan i Uppsala där han, Björn Kindlund och Oscar Kindlund har ansvaret för fotbollsprofilen för årskurs 6-9.  Ola, om någon, borde kunna ge råd till yngre spelare.

Det rådet och på vilket sätt Ola spelade huvudrollen i Solna-derbyt mot Vasalund 1980 kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv