Tillbaka i rampljuset

#57 Ronny Gustafsson

Axel Ronny Gustafsson, född 25 juni 1947 i Stockholm

Meriter
143 allsvenska matcher för AIK och sammanlagt 18 säsonger i klubben
Svensk Cup-mästare 1976
2 A-landskamper för Sverige

Klubbar
1969-77 AIK

Snacka om att gå den långa vägen

Ronny Gustafsson var målvakt redan i kvartersklubben Bergsundspojkarna som kom till semifinal i S:t Erikscupen) 1958, där man förlorade mot AIK. Större var nog att Ronny så när hade fått spela förmatch till VM-finalen, två dagar efter hans 11-årsdag, på Råsunda 1958 men på grund av mycket regn ställdes förmatchen in. Ronny fick nöja sig med att se VM-finalen på plats och få autografer av alla spelare i finallagen.

Från 1959 spelade Ronny Gustafsson i AIK:s pojklag både i fotboll och ishockey. I den senare sporten slutade han redan vid 13 års ålder men tog då istället upp handboll. Han stod där i IF Rutgers division 3-mål som 15-åring och 1966 var Ronny med och blev nordisk juniormästare. Han var då juniorlandslagets förstemålvakt före senare stormålvakten Frank Ström.

Efter ett mellanspel i Reymersholms IK blev Ronny AIK:s förstemålvakt 1969. De två föregående åren hade präglats av stundtals bra AIK-spel men mindre goda målvaktsinsatser. AIK:s tränare 1967-68 Ingemar Ingevik har sagt att "med en bra målvakt hade AIK kommit riktigt högt både 1967 och 1968". 1969 fick AIK en målvakt som med tiden skulle bli riktigt bra.

Ändå började det allsvenska spelet oturligt. Under den allsvenska debutsäsongen fick Ronny en båtbensskada och var borta i åtta veckor. Men sedan gick det bättre. På fem säsonger, 1970-74, missade Ronny bara tre allsvenska matcher och han utvecklades till en landslagsmålvakt. Samtidigt hade det gått mycket bra för AIK. 1972 kom laget tvåa, en poäng efter Åtvidabergs FF och 1974 upprepades andraplatsen, nu efter Malmö FF.

Nästan 40 år senare hävdar Ronny att Börje och Yngve Leback var den kanske främsta orsaken till att det gick så bra för AIK under dessa år.

  • Lebackarna var en stor tillgång inte bara på planen utan också vid sidan om. Vi hade roligt och bröderna Leback såg till att vi aldrig hade tråkigt.


Framgångsåren bröts dock av våren 1973 då det gick illa för AIK som länge låg farligt nära en nedflyttningsplats. Men Ronny vet vad som gick fel då:

  • Målsättningen var att ta guld 1973 och AIK hade anställt en medeldistanstränare från Mälarhöjden. Vi fick vila någon vecka på hösten och sedan var det massor av långlöpningar på Järvafältet. Allt detta springande var inte roligt. Det ledde till att ingenting blev kul och resultatet blev därefter.


Ronnys två största fotbollsminnen härrör sig från dels AIK:s fjärran östern-turné till Indonesien 1975 och dels när Ronny fick träna i två veckor med West Ham i februari 1976 sedan han fått ett stipendium via Bernt Rosqvist på Dagens Nyheter. Roligast var finalen på de två veckorna då Ronny fick vakta målet i en testimonium match för Frank Lampard SR inför 40.000 åskådare. Ronny fick då spela tillsammans med George Best, Bobby Moore, Jimmy Greaves med flera.

Ronny Gustafsson spelade sammanlagt nästan 18 år i AIK, från pojk- och ungdomslag via C-lag, B-lag och upp till A-laget. Att ha spelat i alla tänkbara AIK-lag är något som Ronny är mycket stolt över. Det är inte många som slår 18 år i AIK. Jim Nildén är en (med totalt 20 år som spelare i AIK) och Jim beskriver Ronny så här:
"En mycket duktig målvakt, ett naturbarn, men också en spelare som ställde krav".

Idag är Ronny drivande i AIK-ringen som i mångt och mycket liknar Vi Lirare: klubböverskridande och byggt på erfarenhet. AIK-ringen har i dagsläget 58 medlemmar som spelar sex golfrundor per år – olika banor varje gång

Detta är en förkortad version av intervjun med Ronny. I den längre versionen kan du bland annat läsa om vad han gjorde för att med hela benet i gips lyckas bli utskälld av sin tränare. Den versionen finns i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun med Ronny publiceras i sin helhet. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv