Tillbaka i rampljuset

#13 Stefan Lundin

Stefan Bertil Lundin, född 7 maj 1955 i Korskrogen, Ljusdals kommun
Meriter
2007-08 Riksinstruktör på SvFF
2008-19 Sportchef, sportdirektör på SEF
2019-    Ordf. i Svenska Tränarföreningnen (även 2002-07)
Klubbar 
som spelare

1970-74 Brynäs
1976      AIK
1977-78 Örebro SK
1979-81 Gefle IF
som tränare
1982-83 Gefle IF
1984-86 Halmstad BK
1983-87 Maritimo, Portugal
1988      Moss BK, Norge
1989-91 BK Häcken
1992-96 Gefle IF
1999-02 IFK Göteborg
2003-04 Örebro SK
2005-06 BK Häcken
som sportchef
1992-98 Gefle IF

På erfarenhetens alla nivåer

Alla som ser Stefans smått unika meritlista förstår att han mer eller mindre har vigt sitt liv åt fotboll. Ständiga problem med knäskador satte stopp för en spelarkarriär som skulle blivit längre än vad den blev. Han gav upp vid 26 års ålder och startade då sin tränarkarriär.

Idag är han ordförande i Svenska Tränarföreningen och följer sonen Williams tränarkarriär, just nu FC Trollhättan i div. 1 Södra.

Stefan – om någon – borde kunna svara på vad som blir viktiga framtidsfrågor för svensk fotboll.

  • Viktigt att vi först accepterar att fotbollen har en annan struktur idag. Det gamla folkrörelsekonceptet har förändrats. I dag går det inte att utbildas i en div. 4-klubb och vid 20-24 års ålder övergå till ett elitlag. Vår politiska fotbollsstruktur gör att vi inte till fullo accepterar och jobbar med förändringen. I fortsättningen måste du för att bli elitspelare utvecklas från 14-15 års ålder tillhöra en elitklubbs akademi. Tyvärr.
Kortsiktigt måste vi även förbättra matchmiljön för 18-20 åringar. De måste spela fler tuffa tävlingsmatcher för att kunna konkurrera med vuxna män i 25-30 års ålder.       

Allt mer pengar till våra elitklubbar och deras sportchefer (förutsatt att pandemin inte ödelägger våra klubbar) gör att de kommer välja erfarna och färdigutbildade spelare framför akademispelarna. Vilket man inte kan klandra sportcheferna för. Det gäller ju att överleva för en klubb och då måste klubben hitta spelare som levererar omgående. Däremot kan det (läs: ska) finnas en långsiktig strategi i klubben som leder till att unga spelare från akademin når A-laget, och efter visst antal år eventuellt kan säljas till rika klubbar ute i Europa och nya pengar kan investeras i den egna akademin som leder ännu bättre unga spelare.


För detta behöver den sista utbildningsfasen förbättras i form av bättre och tuffare matchning. Jag slogs själv under min tid som sportdirektör i SEF för U-21 serien. Men det är bara att konstatera att U-21 har monterats ner och allt för många klubbar deltar inte ens i serien och flera av deltagande klubbar använder enbart ungdomsspelare i många matcher.

Det är dags att än en gång se över möjligheten för unga spelare, i främst Allsvenskan, att få spela tävlingsmatcher med hårda krav på spelförståelse och fysisk tuffhet.        
Mitt förslag är att den plattformen är division 2.

Division 1 har utvecklats de senaste åren och innehåller många färdiga spelare i åldern 25-30 år och de flesta akademispelare som prövar vingarna i div I platsar inte i första uppställningen.

Den bästa formen för detta är att utveckla samarbetet mellan elitklubben och div 2- klubben och hur ett sådant samarbete ska utformas bör snarast utredas.

Om elitklubben ska delta med ett helt eget lag kommer det att ”krocka” med U-19- serien som dessutom får ett nytt utseende nästa år. Därför tror jag det bästa är att hitta samarbeten kring matchningen för vissa spelare så att spelaren kan vara kvar i elitklubbens utvecklande vardagsmiljö, men spela tuffa heta tävlingsmatcher på div 2-nivå.

Frågan om matchning för våra talanger och övergången till seniorfotboll kommer att vara en avgörande fråga för utvecklingen av svensk fotboll.

Kom ihåg var du läste det först!

Den här intervjun med Stefan kommer tillsammans med närmare 100 andra ambassadörer i ViLirare kommer att ges ut i bokform. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv