Tillbaka i rampljuset

#41 Abgar Barsom

Abgar Aram Diego Barsom, född 4 september 1977 i Örebro.

Meriter
SM-guld, Svensk Cupmästare x 2, "Årets nykomling" 2001
Klubbar
1983-99 BK Forward
2000-02 Djurgårdens IF
2002-03 SC Heerenveen, Nederländerna
2004-06 Djurgårdens IF
2007      Messiniakos, Grekland
2007      Örebro SK
2008-09 Fredrikstad FK, Norge
2010-11 Syrianska FC

”Trängens Maradona”

Det var i Örebro och plantskolan BK Forward som ”Abbe” fick det fina epitet och det som skapade ryktet om en jättetalang. Det tyckte inte minst Djurgården som lyckades locka honom till Stockholm. ”Abbe” spelade elitfotboll i över tio år och mittfältaren var förutom i allsvenskan, aktiv i Nederländerna, Grekland och Norge. De största framgångarna kom i ”Blåränderna” där det blev både SM-guld och cupguld.

”Abbe” är kristnad till Abgar Aram Diego Barsom  - ett namn som förpliktigar:

  • För mig fanns bara en, Diego… Maradona! Det han gjorde på en fotbollsplan, var inte normalt. Han var en spelare, som människor kom och såg på för att bli glada. Han gav glädje till så många fattiga människor, speciellt i Neapel under sin tid i Napoli.


Idag jobbar ”Abbe” som licenserad fotbollsagent, vilket kräver ganska mycket tid, både för resande och ideliga telefonsamtal.

  • Jag trivs med att sätta spelarna i fokus och få dem att förstå vad som krävs för att kunna uppnå sin fulla potential. Spelarna behöver idag mentorer som har gått igenom en fotbollskarriär, så de får en kunskapsbaserad feedback och rådgivning.  Jag är i daglig kontakt med fotbollen och fotbollsspelare, så jag är mycket uppdaterad av vad som händer i fotbollssverige. Jag behöver inte ha 50-60 spelare heller utan vill ge mina spelare tid. Ett av de största problemen som spelare upplever är att agenterna inte har tid och det ger jag dem.


”Abbe” säger att han alltid har varit intresserad av ekonomi och läst business school i ung ålder, så visst skulle han starta och bygga upp bolag.

  • Jag älskar att skapa och utveckla, precis som jag idag gör som agent. Hjälpa spelare framåt.


Vid sidan av agentverksamheten driver han även andra bolag, som ett mindre hotell på Södermalm och en bistro i Sundbyberg som heter Living room Sumpan och ligger mitt emellan biblioteket och SATS. Alla som träffat ”Abbe” vet vilken närmast febrig energi han har.

Sedan drygt ett år har han satt tänderna i ett nytt projekt: Djurgården Padel som började ta form hösten 2019 när Daniel Björklund, ”Abbe”, Jonas Carlqvist, Alex Lindgren och Henrik Gylden träffades och diskuterade padeltennis och dess brist på banor.

Som det heter, ”enligt vanligtvis välunderrättade källor” är ”Abbes” tidigare guldkamrat – Andreas Johansson – bäst i klassen.

Apropå att tävla:

  • Jag har många minnen i fotbollen, speciellt som jag har fått uppleva sportslig framgång. Eftersom fotbollen alltid har varit en sport att tävla i för mig, så är det första SM-guldet den bästa känslan du kan få av att vinna här hemma i Sverige.

Det mest udda minnet måste ändå vara i april 2004 när jag fick en tackling och snurrade ett varv och skadade axeln mot GIF Sundsvall. Hela Råsunda och jag trodde det var straff, men det slutade med att jag fick gult kort för filmning och spelade sex, sju matcher med smärtsprutor som jag tvingades ta i axeln.
 
Abbe är ytterligare en i raden av levande bevis på att det är bra att hålla på med fler idrotter.

Hur många, hur länge och vilka andra sporter han utövade kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarar, hjältar och hjältinnor ur fotbillens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv