Tillbaka i rampljuset

#47 Rade Prica

Rade Stanislav Prica, född 30 juni 1980 i Ljungby.

Meriter
SM-guld 1999
Dansk mästare -07, -08 
Norsk mästare -09, -10
Israelisk mästare -13, -14, -15
14 landskamper för Sverige.
Klubbar
1995-97 Ljungby IF
1998-02 Helsingborgs IF
2002-06 Hansa Rostock, Tyskland
2006-08 Ålborg BK, Danmark
2008-09 Sunderland, England
2009-12 Rosenborg BK, Norge
2013-15 Maccabi Tel Aviv, Israel
2015      Helsingborgs IF
2016      Maccabi Petah Pikva, Israel
2016      Landskrona BoIS

Sådan far, sådan son

Här kan vi snacka om pålitlig målskytt – 160 mål för de sju elitklubbar han representerade. Han vann till exempel skytteligan i Norge, där han spelade för Rosenborg under perioden 2009-2012, och gjorde 55 mål på fyra säsonger. Det ger ett snitt på nästan 14 mål per säsong.

Rade har också åtta mästerskapstecken i fyra länder: Helsingborg, Aalborg, Rosenborg och israeliska Maccabi Tel Aviv FC. Redan efter en kort tid i den sistnämnda klubben var Rade mycket uppskattad, både av media och supportrar. En stor anledning till det är att han gjorde ett starkt första derby och även mål mot rivalerna Hapoel Tel Aviv.

  • Det finns så många fina upplevelser jag har haft som spelare, så det är verkligen svårt att lyfta fram en sak. Men om jag måste välja en sak så blir det cupfinalen i Israel 2015 med Maccabi Tel Aviv, där vi vann med 6-2 och jag lyckades göra tre mål och två assists. Någonstans så såg jag den matchen som avslutet på min karriär.


Idag arbetar han för fotbollsagenturen Nordic Sky.

  • Det är fortfarande fotboll för hela slanten för min del. Jag tittar mycket på ungdomsmatcher plus mycket på TV. Efter den aktiva karriären började jag som tränare ganska omgående för ett u14-lag i Malmö FF, som jag följde med i två år, innan jag började på Nordic Sky.


Har du fått försaka något?

  • Nej, jag har ju levt min dröm och gjort det jag alltid velat göra. Visst var man inrutad i ett schema med träning och match hela tiden, så under säsong gjorde jag kanske inte så mycket förutom det. Lediga helger var det inte tal om. Och visst jag kanske inte alltid kunde gå på alla fester, och var noga med vad jag åt. Samtidigt så tror nog många att det är lättare att vara fotbollsproffs än vad det egentligen är. Man måste vara riktigt stark mentalt och tåla press. Jag hade aldrig någon som sade åt mig vad jag måste göra när jag var ung. Sedan inträffade något när jag var ung som jag inte vill gå in på, men det gjorde att jag hittade en jävla drivkraft: jag ska fan visa att jag ska lyckas. Sen en jävla tro på sig själv. Annars går det inte. Att det blev fotboll kom ganska naturligt. Jag var väldigt duktig som ung och blev uppflyttad och gjorde min debut som 15-åring i Ljungby IF som spelade i dåvarande division 2 och blev uttagen i pojklandslaget samma år.                        Men måste nog säga att det var i 15-årsåldern som tankarna om att bli fotbollsproffs började.


Rade är också stolt pappa till jättelöftet Tim Prica (född 2002), som nu spelar i Rades gamla klubb, Aalborg. Sonen är lika stolt som sin pappa, men att ha en före detta landslagsspelare som pappa gör att förväntningarna höjs på Tim. Det är någonting han själv är medveten om, men som han väljer att se som någonting positivt.

  • Jag ser det bara som något positivt. Min pappa var en grym fotbollsspelare och jag försöker gå i hans fotspår, men ska också försöka bli ännu bättre. Min pappa stöttar mig till hundra procent. Han kollar på mina matcher och om han kan kollar han säkert mina träningar också. Han hjälper mig, backar mig och står alltid bakom mina beslut. Han låter mig göra vad jag tycker känns bäst och stöttar mig i det.


Att ha en nära relation till sin pappa ser Tim Prica som en väldig styrka som kan hjälpa hans egen utveckling.

Vill du läsa Tims beskrivning av Rade och hur en förälder kan stötta sitt barn på ett bra sätt ska du läsa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarar, hjältar och hjältinnor ur fotbillens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv