Tillbaka i rampljuset

#64 Niclas Alexandersson

Jens Niclas Alexandersson, född 29 december 1971 i Halmstad.

Meriter
109 A-landskamper för Sverige och den 4:e manlige spelaren att passera 100 landskamper.
EM- och VM-slutspel
2 SM-guld
Klubbar
1988-95 Halmstad BK
1996-97 IFK Göteborg
1997-00 Sheffield Wednesday, England
2000-04 Everton FC, England
2003-04 West Ham United, England
2004-09 IFK Göteborg

Fotbollens ”Tomten är far till alla barnen”

Efter att IFK Göteborg i mars presenterade Marcus Berg tog den tidigare Blåvitt-mittfältaren Niclas Alexandersson, 49, ton på Twitter.

”Herregud vilken koppling man har till Blåvitts trupp nu. Har spelat med sex av spelarna (snart sju?), har spelat med papporna till två, är själv pappa till en och har tränat fyra av dem på skolan. Dessutom spelat med huvudtränare, sportchef och klubbdirektör”.

För en dryg vecka sedan presenterade Blåvitt även Oscar Wendt.

”Och där blev det sju!”, konstaterade Alexandersson på Twitter.

  • Det var väldans vilket genomslag… det var mer att jag satt och filosoferade lite hemma i takt med att Berg blev klar. Då började jag räkna lite på hur många i nuvarande trupp jag spelat med, jag visste att det var ett gäng. Sedan kom jag på att det fanns massa olika kopplingar till flera av dem.


De sju spelarna som Niclas själv spelat med är Oscar Wendt, Marcus Berg, Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom, Sebastian Eriksson, Robin Söder och Jakob Johansson.

Papporna han spelat tillsammans med? Magnus Erlingmark (August Erlingmarks far) och Jonas Thern (Simon Therns far).

Niclas son heter Noah Alexandersson och de fyra som 49-åringen tränat på skolan där han arbetar som fotbollsinstruktör är Patrik Karlsson Lagemyr, Jesper Tolinsson, Rasmus Wikström (utlånad) och sonen Noah.

Och så har Niclas även spelat med tränare Roland Nilsson, sportchef Pontus Farnerud och klubbdirektör Håkan Mild.

  • Haha, i och med att det var 13 år sedan jag slutade i Blåvitt är det klart att det är lite anmärkningsvärt att jag spelat med sju av spelarna. Och att Noah nu spelar med dem i stället. Det var väl mest det jag kände var anmärkningsvärt. Det var lite: ”herre

gud, jag har spelat med sju av dem”, trots att det var 13 år sedan man slutade. Då var det de spelarna (de sju) som var unga i laget. Det var jag, Bengan (Bengt Andersson), Mild, Thomas Olsson och Stefan Selakovic som slutade något år senare. Truppen som sådan påminner lite om hur det var då.

Idag bor Niclas i Göteborg tillsammans med familjen och arbetar på Änglagårdsskolan som fotbollsinstruktör.

  • IFK är lite delägare i skolan där jag jobbar. Vår målsättning är att det ska komma fram spelare som hamnar i Blåvitts A-lag, sedan är det en skola som är öppen för andra föreningar också. Vi har en del i några andra A-trupper i allsvenskan också. Sedan jag lade skorna på hyllan 2008 har jag jobbat med fotboll som instruktör på Änglagårdsskolan. Där tränar jag 12-16-åringar, både killar och tjejer. Eleverna kommer från cirka 60 olika klubbar och drygt tio olika kommuner. På fritiden hjälper jag till att träna min dotters lag, Jitex F09, och jag följer givetvis även sonen Noah som spelar i IFK Göteborgs a-lag. Med andra ord så blir det som ni förstår väldigt mycket fotboll fortfarande.

I den långa och fina karriären väljer Niclas två speciella minnen, dels sitt första VM-slutspel (och mål) i Sydkorea/Japan 2002 och dels när han som lagkapten fick vara med och leda IFK Göteborg till klubbens senaste SM-guld 2007.

Vad tror du om IFK Göteborgs 2021?

Ja, Niclas svar på den frågan landar inte i var Blåvitt placerar sig i tabellen utan vad han tycker är viktigt och vad han hoppas på. Vad detta är samt vad Niclas har för råd till unga fotbollsspelare kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv