Tillbaka i rampljuset

#78 Vito Stavljanin

Vitomir Vito Stavljanin, född 21 december 1964 i Kraljevo, Serbien

Meriter
Chefsscout i Malmö FF sedan 2008 med bl.a. SM-guld 2010, 2013, 2014, 2016, 2017, 2020 och deltagande i Champions League 2014/15, 2015/16

Klubbar
Napredak Krusevac, f.d. Jugoslavien
Borac Casak, f.d. Jugoslavien
Borac Banja Luka, f.d. Jugoslavien
Torreense, Portugal
Djurgårdens IF 
IK Brage
Linköpings FF
 

Ett ansvarsfullt yrke

Vito jobbar som chefsscout i Malmö FF sedan 2008 efter att fått ett erbjudande av Hasse Borg, Malmö FF:s dåvarande sportchef, Roland Nilsson (huvudtränare) och Hans Gren (assisterande tränare) att börja jobba som scoutingansvarig i Malmö FF.

  • Jag tyckte att det var ett mycket spännande projekt och nu är jag på mitt fjortonde år i Malmö FF.


MFF:s framgångar det senaste decenniet har varit enorma och att jobba med rekrytering och utveckling har varit utmanande och komplext å ena sidan och extremt inspirerande och utvecklande å andra sidan, både yrkesmässigt och personmässigt. Det har varit en resa som gör mig stolt och känna mig privilegierad.

Att Malmö FF har en stabil ekonomi är ett ”understatement”, men de har inte en scoutingverksamhet som man kan tro om storklubben.

Daniel Andersson, sportchefen, förklarar att det är ett aktivt val klubben gjort, att hålla det till en liten grupp.

”Vi gillar så som vi har det nu, sedan utvärderar vi varje år och känner vi oss inte nöjda med scoutingdelen så kanske det krävs en förändring eller en utökning men det har vi inte fått i några utvärderingar hittills, säger han. Han själv tycker också att beskrivningen av MFF:s scoutingverksamhet som liten är en sanning med modifikation.

Själva organisationen på plats är jag och Vito i princip, som tittar mycket. Å andra sidan har jag väldigt mycket kontakt med olika personer som är mina ögon som jag litar på och som på något sätt är en scout och det är likadant med Vito. Anställda är vi få, men jag tycker ändå att vi når ut på ett väldigt bra sätt. Sedan har du även vår tränarstab som också har ögon.”

Som chefsscout bör man ha koll på vad som krävs för att lyckas som elitspelare, det har naturligtvis Vito:

  • Från min horisont skulle jag önska att fler unga spelare i ålderskategorin 18 till 21 år får göra större avtryck i Allsvenskan men även i Superettan. Jag läste en rapport om Allsvenskan 2020 där det visade sig att allsvenska lag har i genomsnitt cirka 25 % av spelarna i ålderskategorin 18–21, vilket kan anses som mycket bra. Däremot visade det sig att 64 % av spelarna i den kategorin inte når upp till 25 % av speltiden, vilket kanske kan diskuteras och man bör titta närmare på orsaken. Man pratar väldigt mycket om talangutveckling i svensk fotboll men min känsla är att våra unga spelare för det svårt både här hemma i Sverige, men även när de skyndar ut i Europa. Därför är det en ständig fråga som florerar i mitt huvud, är spelarna tillräckligt bra utbildade och kompetenta eller är det klubbarna och tränarna som vågar för lite?


Att ha fotboll som yrke är en livsstil och alla passionerade fotbollsentusiaster förstår vad det innebär.

  • För att förklara min relation till fotboll brukar jag citera Winston Churchill som sa ”It's easy to do that you love, but try to love what you do” och det är precis så jag har känt och känner fortfarande till fotbollen, både när jag var spelare eller numera som ledare. Jag gör det jag älskar och jag älskar det jag gör och det fina med idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet är att det alltid finns en ny match.

Fotbollen har gett mig så otroligt mycket, den har lärt mig att hantera såväl lycka som sorg, den har skapat många broar i mitt liv och gav mig möjlighet att träffa så många härliga och fantastiska människor. Jag har fått jobba med det jag verkligen drömt om att göra.
Jag bodde granne med en fotbollsplan där jag växte upp i Serbien eller snarare jag bodde på fotbollsplanen. Det var kompisar och fotboll från morgon till kväll och det var väldigt spontant. Man gjorde det med enorm entusiasm och passion, något annat fanns det inte. Jag vet inte om det var avgörande med jag har alltid haft gränslös passion till fotbollen.

Bland fina spelarminnen kommer Vito på det märkligaste. -Om du vill veta vad detta minne är ska du läsa boken ”Tillbaka i rampljuset”. En bok som släpps i höst och är full av berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv