Tillbaka i rampljuset

#74 Ulrika Schreber

Ulrika Jenny Heléne Schreber, född 1 februari 1965 i Stockholm

Meriter
SM-slutspel med Djurgårdens IF 1989

Klubbar
1978-91 Djurgårdens IF
1993      Tyresö FF

Låååång karriär

Den välväxta målvakten, med 14 säsonger i Djurgården, hade lika gärna kunna bli basketstjärna. Men kärleken till fotbollen tog över vid 15-årsåldern, där Ronnie Hellström var idolen och förebilden.

Idag handlar det mycket om den oerhört snabbt växande sporten, padel. Svårigheten att hitta lediga tider gör att man ofta blir ”nattarbetare”.

  • Jag spelar padel så ofta jag kan, senast i måndags natt mellan 23-01. Ett antal entusiaster som möttes upp i natten och som körde en så kallad Americano, en tävling där alla spelar mot alla.


Men fotbollen har hon inte helt släppt utan är med och hjälper till ibland på öppna målvaktsträningar för målvakter (15-åringar) via Stockholms Fotbollförbund.

  • Jag föreläser en del i mental träning och coachat en del spelare. Det har nog sin bakgrund i att jag lyckades vända en längre tid av dåligt självförtroende efter att ha blivit petat som förstemålvakt då klubben (DIF) värvat in finländska damlagets målvakt och tog tillbaka målvaktströjan lagom till SM-slutspelet. Kanske därför jag fortsatt med att föreläsa och coacha ungdomar i mental träning efter jag själv slutade spela.


Ulrika har utbildat sig till personalvetare och coach och jobbar med att hjälpa människor att utvecklas i sin yrkeskarriär. Hon har även jobbat med att hjälpa idrottare i sin karriärväxling och mental träning. Det går naturligtvis igen i hennes resonemang om framtidens fotboll.

  • Fortsatt satsning på att ge tjejer samma förutsättningar för att kunna satsa på sin fotboll. Mer mental träning integrerat i fotbollsutbildningen av unga spelare för ökad självkännedom. Det ger också en ökad förståelse för vad jag behöver ta ansvar för och göra och vara för att nå mina mål samt hur jag hanterar motgångar och kan lära och utvecklas från dem.


Drömmarna under tonåren – uppfylldes de?

  • Jag känner inte att jag har levt min fotbollsdröm fullt ut, utan att jag mer fick offra min dröm. Som liten tjej var det svårt att bli tagen på allvar och när jag sa att jag ville bli fotbollsproffs skrattade många åt mig. Sen fick vi tjejer aldrig samma förutsättningar som killarna att kunna satsa och leva på fotbollen, vilket är en stor sorg. Jag hade till exempel ingen målvaktsträning innan jag fyllde 20 år. Därför är det roligt att det äntligen börjar hända mer på det planet, jag tror att när vi höjer statusen som många storklubbar gör, kommer det investeras mer på damfotboll, vilket kommer att skapa bättre förutsättningar för framtidens fotbollstjejer.  På min aktiva tid hade vi alla arbeten parallellt med fotbollen, det hade varit roligt att kunna fokusera mer på fotbollen än vad vi kunde då. Det blev lite av kompromiss. Fast, min sista säsong i allsvenskan hade jag faktiskt ett ”proffskontrakt” (med en viss ersättning och bil). Jag gjorde comeback i Tyresö FF vars bägge målvakter hade gått sönder och de var på väg att ramla ur serien. Jag gick in och bidrog till att de hängde kvar och behöll även målvaktströjan säsongen ut, när den tidigare första målvakten (även i polska landslaget) var tillbaka efter skadan. Så på det sättet kan man säga att jag uppfyllde en av mina drömmar, dvs att bli proffs.


Vilket råd ger personalvetaren och coachen till en ung spelare?

  • Fundera på varför du spelar fotboll och vad du vill med din fotboll. Kom ihåg att ha roligt och fokusera på att utvecklas snarare än att prestera. Försök hitta en mentor som du har förtroende för och som kan hjälpa dig med olika beslut kring din fotboll och gör gärna en plan utifrån vad du vill med din fotboll. Kom ihåg att fortsätta utbilda dig under din karriär, det gör att du växer som person och kommer prestera bättre när den tiden kommer.

Detta är en förkortad version av intervjun med Ulrika. I den längre versionen, där du bland annat får veta vilka minnen som sticker ut från Ulrikas karriär, hittar du i boken ”Tillbaka i Rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun med Ulrika publiceras i sin helhet. En bok full av berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv