Tillbaka i rampljuset

#38 Johan Hamlin

Johan Hamlin, född 19 augusti 1974

Meriter
Internationell och allsvensk domare, som avslutade karriären 2018 efter 155 matcher i Allsvenskan
 

Pensionerad domare. Passionerad personalchef

Johan jobbar fulltid som HR-chef (personalchef) inom Försvarsmakten. Efter en lång och framgångsrik karriär bestämde han sig för att avsluta sin domarkarriär. Johan hann med att döma 155 allsvenska matcher.

I dag tillhör han ledarorganisationen som coach för domare i ettan (div 1 herrar), tillsammans med Markus Strömbergsson (assisterande), samt med en AD (assisterande domare) coach Peter Stefansson. Uppgiften är att utveckla och coacha fram framtidens elitdomare.

Framtiden – ja, vilka blir de viktigaste frågorna för svensk fotboll?

  • Kortsiktigt att kunna hantera Pandemin, på längre sikt ett fortsatt arbete med en stark levande värdegrund, som alla verkligen jobbar för.


Vilka likheter finns mellan rollen i Försvarsmakten och domarrollen?

  • Det gäller att utöva gott ledarskap, få sin vilja igenom i en grupp människor där många är mycket tävlingsinriktade. Där är några likheter mellan att vara officer och fotbollsdomare.


Johan har, minst sagt, en gedigen bakgrund som fotbollsdomare:

  • När jag spelade fotboll var jag inte så bra som jag ville vara, som min barndomsidol Paolo Rossi. Därför började jag döma ishockey när jag var 13 och fotboll när jag var 14 år, främst för att det gav bra fickpengar. Min första seniormatch i division 6 dömde jag 1989. Då var jag 15 år. Det blev rätt omskrivet, i och med att jag var så ung. Två år senare skulle jag döma en match i Falun. Jag var 17 och mina linjedomare som det då hette var båda 16 år. För att kunna komma dit fick vi skjuts av matchobservatören …                                  Värnplikten gjorde jag på Dalregementet 1995-96 och jobbade ett år som frivilliganställd för att sedan läsa till officer 1997-1999. Då dömde jag division 3-matcher. Jag bestämde mig för att bli officer redan under värnplikten. Jag trivdes och det gör jag fortfarande, även om jag inte jobbat på trupp på fem år. Det jag saknar är kontakten med kollegor på plutonen och kompaniet och den där känslan av att se anställda soldater utvecklas och växa under en längre tid. Istället är jag fackligt aktiv för Officersförbundet här på Livgardet och driver utvecklingsfrågor. Det är också stimulerande fast på ett annat sätt. Här finns generellt en ganska bra relation mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationerna, en ömsesidig respekt och en allmän bild kan skilja sig åt.

Att lyckas som elitdomare kräver bland annat fantastiskt bra chefer och en förstående arbetsgivare. Det har jag i Försvarsmakten. För mig har Försvarsmakten i grunden varit en mycket bra arbetsgivare. Känner inte att jag valt bort något, bara krävt en hel del planering och tydlig prioritering till fotbollen eftersom jag även jobbade samtidigt som elitdomarkarriären pågick.

Ett speciellt minne för Johan är ett derby mellan Häcken och IFK Göteborg.

Varför det är speciellt och varför Johan 2016 skickade ett sms till Gefle IFs tränare, Roger Sandberg, efter matchen mot Elfsborg kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarar, hjältar och hjältinnor ur fotbillens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv