Tillbaka i rampljuset

#17 Jonas Wirmola

Jonas Fredrik Wirmola, född 17 juli 1969 i Växjö.

Meriter
117 allsvenska matcher
Klubbar
som spelare
1990-93 Spårvägens GoIF
1993-94 Sheffield United FC, England
1994-01 Malmö FF
som tränare
2002      IFK Malmö Tipselit
2003      Höllviken P-19
2004-05 Högaborgs BK
2006      BK Näset
2007-08 Ass. Halmstad BK

2009-    Licensierad spelaragent

Fostrad i den hårda skolan

Året är 1992. Jonas spelade i Spårvägen, i div 1 Norra på den tiden, och de mötte Väsby borta. Jonas glidtacklade en motståndare ut mot där sidlinje möter mittlinje. Hans högra hand hamnade under honom och det högg till. Jonas pappa var på plats och inför honom skulle han aldrig våga visa att han hade ont, så han bet ihop. Spelet fortsatte och ”Spåret” fick hörna:

  • Jag kände att det glappade helt fritt i mellanhanden när jag joggade ner mot deras straffområde. Hörnan blev resultatlös och jag joggade hemåt, hållandes min högra hand med den vänstra. Jag hör från sidlinjen vår tränare skrika till vår lagkapten Janne Eriksson: - ”Vad fan är det med Wirmola?” Janne hojtade tillbaka: -”Det är något med handen.”               
Tränaren: ”Bara handen? Men då måste väl han för fan kunna springa ändå?”.

Jonas blev utbytt och hans pappa körde honom, på sjukgymnastens inrådan, motsträvigt till Södersjukhuset för röntgen. Han fick med sig röntgenbilderna som visade att tre mellanhandsben var helt av. Gips i några veckor.

  • Jag tog med mig bilderna till träningen på måndagen och gick in till tränaren och sade ”Så här ser det ut inuti handen just nu”. Tränaren tog fram bilderna, höll upp dem mot lysrören i taket, kollade några sekunder och sade lugnt: ”Ja, vadå, de där ser ju ut att ligga rätt”.

Vad tränaren hette…?  Bosse Petersson. Känd för att inte gnälla i onödan. Inte Jonas heller, för den delen.  

Efter den aktiva karriären som bland annat omfattade spel i Sheffield United en säsong.    Han debuterade 1993 i Premier League med en hemmavinst mot Wimbledon och blev utsedd till Man of the Match. Efter det blev det sju säsonger med Malmö FF. Då hann du vara med om Zlatans genombrott

  • Att han kunde hantera en boll syntes efter en sekund. Frågan var om det skulle kunna bli funktionellt. Han var absolut inte osnabb men heller ingen raket. Han växte fysiskt rejält under ganska kort tid och anpassade sig till seniorfotboll väldigt snabbt, även om han hade sin egen stil. Han blev snabbt mer och mer funktionell och det har ju gått hyfsat sedan dess…


Som ung hade jag Ian Rush och Tommy Holmgren som idoler.

Jag vet, udda för en mittback men jag lirade på offensiva positioner som väldigt ung. Tack gode Gud att en tränare till slut satte ner mig som mittback…

Vad hände efter den aktiva spelarkarriären?

  • Efter det jobbade jag en hel del med TV-bisittare, tränade ungdomslag och lag i lägre serier samtidigt som jag gick tränarkurserna för att förkovra mig i det yrket.


Sedan 2009 jobbar Jonas som licenserad  spelaragent och har därmed full koll på skeenden i fotbollsvärlden. Vilka är de viktigaste frågorna för svensk fotboll?

  • Tyvärr tror jag att det rör sig utanför själva planen:  Hur hanterar vi föreningsdöden och hur hanterar vi den kriminella inblandningen?

En dystopisk bild, men dessvärre träffsäker.

Med Jonas längd – 1.91  – var möjligheten stor att göra en karriär i unga år som målvakt. Men det fick han inte …

-Varför han inte fick det och vem han assisterade under sina sista två år som tränare får du veta om du läser boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv