Tillbaka i rampljuset

#60 Olle Kullinger

Olle Kullinger, född 5 augusti 1974 i Uppsala


Klubbar
       -00 IF Vindhemspojkarna
2001-02 Enköping SK
2003-04 Halmstad BK
2004-05 IF Brommapojkarna
2006-07 IK Sirius

Juridiken före fotbollen

Olle började spela elitfotboll relativt sent – han hade egentligen redan bestämt vad han skulle göra efter fotbollen. Han slutförde sina juridikstudier under början av sin elitsatsning och de sista åren i Sirius arbetade han parallellt på Uppsala tingsrätt, det var ganska klart vad han skulle göra arbetsmässigt.
-          Men det stora jag gjort efter fotbollen som har påverkat mig mest är att bilda familj. Jag har tre barn och lyckligt gift, den mesta tiden jag har ledig spenderar jag med familjen. Professionellt är jag advokat och partner på Advokatfirman Nordia sedan många år. Jag arbetar främst med affärsrelaterad straffrätt och kommersiella tvister.

Olle Kullinger kommer från Uppsala och han började spela fotboll i IF Vindhemspojkarna, som numera heter IF VP Uppsala. Olle var en bidragande orsak när Vindhemspojkarna avancerade från div. 4 till div. 2, där de spelade 2000-2001.

2001 gick Olle till Enköpings SK, som då spelade i Superettan, och här fortsatte han att göra många mål.

  • Under några år var det hela tiden klubbar från högre nivå än jag spelade som var intresserade, men det blev aldrig av förrän Enköping hörde av sig och gav ett väldigt bra intryck. Man kan säga att min elitsatsning började när jag var runt 26 år. När jag väl kom till Enköping fick jag snabbt ett stort förtroende och det var nog avgörande för att jag skulle tro att jag kunde klara av att spela på en hyfsad nivå.


Genom en andraplacering kvalificerade sig Enköping för allsvenskt spel. Olle följde inte med Enköping upp i Allsvenskan utan valde att lämna och fortsätta karriären i Halmstad BK under Jonas Therns ledning.

Men skador och konkurrensen från Robert Andersson och Igor Sypniewski gjorde att det bara blev 13 matcher och fem mål för Kullinger under 2003. Kuriosa: två av målen gjorde Olle mot sin gamla klubb Enköpings SK när Halmstad vann bortamatchen med 4-0.

När HBK några matcher senare mötte Örgryte IS gjorde han det avgörande målet på övertid, i en match som var Halmstad BK:s 1 000:e match i Allsvenskan.

Efter halva säsongen 2004 lånades Olle ut till IF Brommapojkarna, som spelade i Superettan. Övergången blev permanent 2005 och efter säsongen gick han till IK Sirius i hemstaden Uppsala.

Relationen till fotbollen idag?

  • Jag tränar mellansonens fotbollslag (Stadshagen/Vasalund P10) ett par gånger i veckan och förhoppningsvis snart matcher igen när det kommer igång. Dessutom har jag fortfarande mycket kontakt med gamla fotbollsvänner på olika sätt. Bland annat. genom Vi Lirare – en fantastisk möjlighet för mig som har en lite mindre meritande karriär än många andra att förena vänner och fotboll med att träffa gamla barndomsidoler!

Men mest består nog relationen till fotbollen av minnen – och saknad. Det är svårt att i vardagen hitta känslan av att det står 0-0 i en avgörande match med tio minuter kvar och man vet att det som händer kan avgöra hela säsongen. Den känslan, av nervositet och spänning, saknar jag mycket mer än känslan efteråt när man har vunnit.
 
Vilka minnen har etsat sig fast?
Olle och Bosse Petersson känner varandra väl sedan deras gemensamma tid i Enköping – Olle som spelare och Bosse som tränare. Olle speglar Bosses tävlingsinstinkt på ett roligt sätt:
-          En bagatellartad men kanske talande minnesbild är från minigolftävlingen i lag i La Manga, där Bosse Petersson och Peter Gerhardsson spelade i lag. Jag och Andreas Brännström spelade i lag i samma boll. Efter två missade puttar från ”Gerhard” fick Bosse nog och drog av en harang. När Peter påpekade att Bosse missat en putt på hålet innan kom förklaringen att det var felklippt på greenen där. Andreas och jag gjorde vad vi kunde för att hålla oss för skratt. Omöjligt att beskriva händelsen, men alla som var där tyckte nog den var ganska talande för Bosses vinnarmentalitet.

Detta är en förkortad version av intervjun med Olle. Den längre versionen finns i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun med Olle publiceras i sin helhet. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv