Tillbaka i rampljuset

#56 Christina Sturesson

Eva Christina Sturesson, född 10 februari 1967

Meriter
1 SM-guld som sportchef i Djurgården/Älvsjö 2004

Klubbar
som spelare

Tyresö FF
Lindsdal IF

som tränare 1999-03
Tyresö FF
Älvsjö AIK
AIK

Karriär i näringslivet

Christina, ”Tina” i trängre kretsar, spelade i pojklag tills hon fyllde tolv år och försökte dölja  att hon var tjej eftersom klubben inte hade något lag för tjejer. Hennes första fotbollsträning gjorde hon när hon fyllt sex.

Många fina minnen från karriären kommer också från de unga åren.

- Jag får nog ta upp när jag blev uttagen till ett läger i distriktet när jag var runt 12 år. Jag har även ett starkt minne när Gunilla Pajkull ringde mig för att värva mig till IFK Kalmar.

Men debut i Allsvenskan blev det istället i anrika Lindsdal IF, 95 år just nu.

”Tina” hamnade så småningom i Tyresö FF i början 1990-talet och hade fina medspelare i Michelle Akers, Kristin Lilly och Julie Foudy.

När ”Tina” slutade spela utbildade hon sig till tränare och fortsatte att träna damlag parallellt med sitt civila jobb. Första tränaruppdraget blev Tyresö 1999 med en tolfteplats i Allsvenskan. Älvsjö AIK blev nästa anhalt året därpå, där hon var assisterande tränare till Anders Johansson. Ett samarbete som ledde till en tredjeplats i Allsvenskan.

AIK blev nästa klubb att dra nytta av hennes tjänster. Tränarparet Lilie Persson och ”Tina” gav en andraplats i Norrettan.

Sedan blev ”Tina” sportchef i Djurgården/Älvsjö dam. En framgångsrik period som gav SM-guld 2004 med Thomas Dennerby som tränare. Året därpå blev det en tredjeplats med Mikael Söderman och Benny Persson som tränare.

Vad är relationen till fotbollen idag?

- Förutom att jag är med i Vi Lirare så följer jag en del via media. Jag är personlig vän med Pia Sundhage vilket innebär en hel del fotbollstugg med henne när hon inte befinner sig i Rio. Brukar ibland spela tvåmål på landet med Lilie Persson.

Relationen med Pia Sundhage - ”Tinas” stora förebild - har sitt ursprung i att Pia höll ett berikande föredrag när ”Tina” gick i gymnasiet.

På ”Tinas” tid fanns ingen karriär vid allsvenskt spel. Istället tog hon en karriär i näringslivet och sitter för närvarande i flera styrelser och är väldigt intresserad av ledarskap. Hon är också VD för två bolag inom Profina, som erbjuder tjänster inom den finansiella sektorn,   och är även koncernansvarig.

En fundering: det kanske var bra att den sportsliga karriären var begränsad under ”Tinas” tid som spelare? På så sätt kunde hon skapa grunden för den fina civila karriären.

Intervjun med Christina är en i raden av de vi publicerar här på vår site och i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv