Tillbaka i rampljuset

#11 Pelle Blohm

Pelle Blohm, född 10 februari 1967 i Örebro

Meriter
1 A-landskamp
1 kinesiskt mästerskapsguld
Klubbar
1988 BK Forward
1989-91 Örebro SK
1992-95 IFK Norrköping
1996      Dalian Wanda, Kina
1997-98 Viking Stavanger, Norge
1999-00 GAIS

Vetgirig sökare

Att följa Pelle Blohms liv i hans självutlämnande bok, "Blohm står när dom andra faller", är en märklig resa. Dixie Ericson, frilansjournalist och tidigare kulturchef på Nerikes Allehanda: ”Pelle Blohms skildring utvecklas till ett slags litterär roadmovie från bluesblå till noir, en karriärodyssé i världens populäraste sport med många reflekterande och kronologibrytande avstickare in i det egna jaget, litteraturen, musiken och geografin. Vid ratten en rotlös och rastlös sökare. En känslig, lite skygg ung man mån om sin integritet under den bollvinnande mittfältskrigarens ruffa och tuffa yta. Med en alldeles egen berättarröst som han skrivit sig till. Jag har aldrig läst en så övertygande fotbollsskildring.”

Spot on!

Idag skulle man kunna etikettera Pelle som kulturarbetare. Vad hade han för planer som ung?

  • Jag hoppade av gymnasiet och har ingen formell utbildning, jag hade inga drömmar om yrken när jag var ung heller, det var fotboll. Kanske ishockeyspelare? Många gamla ledare och spelare har sagt att jag var bättre i ishockey som 15-åring. En av de bästa säger man. Att det blev fotboll och inte ishockey berodde på en konflikt med en ishockeytränare som ville tvångsklippa mig och ta bort mitt örhänge.
Samma år var det elitpojklägret i Halmstad, efter att landskapslagen, som det hette då, gjort sin vecka blev jag uttagen till fortsättningsläger. Jag var väldigt blyg på den tiden och vägrade åka av någon sorts rädsla. Men mamma slängde in mig i bilen och körde mig till Halmstad ändå. Någon månad senare gjorde jag debut i Nordiska Mästerskapet för pojklandslaget.


Jag känner inte att jag offrat någonting för det fanns inga andra alternativ när jag väl bestämt mig för att satsa på fotbollen. Trots att jag aldrig haft en passion för fotbollen utan mer drivits av resultat och viljan att bli bäst för att det var min chans i livet, så har jag haft väldigt mycket roligt och fått uppleva så mycket. Både på men kanske allra mest vid sidan av planen med resor, bus och vänskap.

Vad gör en sådan mångsidig talang idag?

  • Jag jobbar på 80 procent som chefredaktör för två tidningar i Örebro, en affärstidning och en nöjestidning, dessutom skriver jag krönikor i Nerikes Allehanda. Det här året har jag även varit med att starta en förening som heter Panhorama där vi jobbar med demokrati- kultur- och samhällsfrågor. Nästa vecka spelar vi in det första avsnittet av podden Blohm & Olsson Perspektivpodden - en samtalspodd på gräsrotsnivå med folkbildningstanken och demokratin i grunden. Passa på att lyssna på den!

Av den anledningen går jag just nu även en utbildning som heter ”Demokratin mot extremism och antisemitism”. När det är sagt försöker jag även få ihop en roman plus att jag försöker utveckla mitt fotograferande.

Den första boken Pelle skrev heter "Pionjär i Mittens Rike -1,2 miljarder kineser och ett svenskt fotbollsproffs" och kom ut 2004. Den beskriver hans smått absurda tid i Dalian, Kina.

  • Hela säsongen för Dalian Wanda som det första svenska fotbollsproffset i Kina 1996 är det märkligaste jag varit med om.

Vill du läsa om några av de märkliga händelserna i Kina men också vad Pelle gör idag ska du köpa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv