Tillbaka i rampljuset

#62 Billy Ohlsson

Billy Ohlsson, född 13 januari 1954 i Bagarmossen, Stockholm.

Meriter
12 säsonger i Hammarby IF, 94 allsvenska mål och 1980 allsvensk skyttekung.
6 A-landskamper för Sverige

Klubbar
1972-78 Hammarby IF
1979-80 Arminia Bielefeld, Tyskland
1980-86 Hammarby IF

Notorisk målskytt

Bröderna Ohlsson i Bajen behöver ingen närmare presentation. Få har personifierat klubben som de: Kenta har gjort flest matcher i klubbens historia och Billy flest mål i klubbens historia. Kenta passade och Billy nätade. Visst vore det roligt att höra vad som etsats sig fast i Billys minne.

  • Det mest udda jag upplevt på en fotbollsplan var under tiden i Arminia Bielefeld. Vi skulle möta Kaiserslautern borta, de hade Ronnie Hellström i målet och Benny Wendt i anfallet och på den tiden spelade alla tyska lag man-man. Man fick en gubbe att jaga och jag fick ”vinstlotten", 100 kilo Hans-Petter Briegel, landslagsman och före detta tiokampare, stor som ett hus, snabb som en jakthund och kondition som en kenyan. Men det var inte han som var det udda, utan hur matchen utvecklade sig. I 80:e minuten, gjorde vi 1-0 : jag nickade in ledningsmålet på Ronnie, vi stod långt ner i deras straffområde och alla sade ”ta det lugnt nu, ingen brådska tillbaka till egen planhalva”. Domaren blåste och skrek att vi skulle snabba oss på men vi tog det lugnt, då blåser domaren plötsligt igång spelet då vi hade fyra,fem spelare kvar på deras planhalva, när jag själv kom tillbaka till mittlinjen stod det 1-1 …                                                          Matchen slutade 3-2 till Kaiserslautern, det blev tre utvisningar och två straffar på de sista 10 minuterna.


Märklig match, minst sagt.

  • Om jag ser tillbaka på min fotbollskarriär så kan jag inte plocka fram något som sticker ut sådär jättemycket, vi vann ju inga SM guld på min tid, men jag känner ändå att helheten gör mig nöjd idag. Jag fick ju faktiskt spela i mitt favoritlag under en lång tid i Allsvenskan och jag fick göra några landskamper, samt provat på proffslivet i Tyskland. Det är den totala pojkdrömmen som slagit in och det som jag kommer ihåg mest. Gjorda mål och vunna matcher tänker jag aldrig på och det är nog mest för att jag kommer fan inte ihåg …


Då kan vi väl påminna Billy om att han blev första Hammarbyaren i historien som vann skytteligan två gånger. Säsongen 1984 satte han 14 baljor, en bättre än Malmö FF:s Mats Magnusson. Detta efter tre mål i slutmatchen mot Elfsborg.

Att det blev fotboll för Billy har att göra med att den sex år äldre brorsan Kenta spelade och att Billy fick vara med redan i tidig ålder tillsammans med honom och hans kompisar och spela. Att det blev Hammarby är nog samma anledning: Kenta spelade redan där.

  • Jag har hållit på med många idrotter som ishockey och bandy utöver fotbollen, men fotbollen tog överhand vid 13-14 årsåldern, men jag älskade att spela bandy så det kanske hade blivit det om det inte blivit fotboll. Jag känner inte att jag fått offra något för att få leva min dröm, på den tiden höll man på med allt och jag har haft en bra uppväxt och en fin och rolig tonårstid med allt vad det innebär och har nog aldrig varit en alltför stor fotbollsidiot, varken när jag spelade eller nu för tiden.


Tips till en tonåring?

  • Ska jag ge ett råd till unga spelare idag så blir det att ha så kul som möjligt, prova fler idrotter och njut av varje sport så länge det går. Förr eller senare måste valet komma och då känner man själv vilket valet blir, det brukar komma naturligt vad det blir i slutändan, men tills dess - ha roligt!

Detta är en förkortad version av intervjun med Billy. Den längre versionen finns i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. Där publiceras intervjun i sin helhet och du får bland annat veta vad Billy jobbar med idag samt hur han svarar på frågan om vad som är svensk fotbolls viktigaste fråga... Boken är full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv