#5 Anders Limpar

Anders Erik Limpar, född 24 september 1965 i Solna och en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare.

Meriter
Guldbollen 1991
VM-brons 1994
Engelsk mästare med Arsenal 1991
FA-cupen med Arsenal 1993
FA-cupen med Everton 1995
Svensk mästare med AIK 1998
58 A-landskamper för Sverige

Klubbar
1981-86 BP
1986-88 Örgryte
1988-89 Young Boys
1989-90 Cremonese
1990-94 Arsenal
1994-97 Everton
1997      Birmingham City
1998-99 AIK
1999-00 Colorado Rapids
2001-02 BP
 

" Welcome to England your fucking Swede"

Det var Paul Gascoignes välkomsthälsning efter att ha försökt sparka benet av Anders Limpar i 0-0 mötet med Tottenham 1990. Benskyddet sprack, blodet flödade och Anders blev liggande på planen. ”Gazza” kommer fram och skriker honom i örat. Då hade ”Limpan” (som han kallas i trängre kretsar) varit i England i tre veckor. Totalt blev det sju säsonger i Englands högsta liga och flera titlar med Arsenal och Everton.

Just de klubbarna har han regelbunden kontakt med:

  • Jag har efter min aktiva karriär ambassadörsuppdrag för Arsenal och Everton, med deltagande i välgörenhetsmatcher världen över. Vi spelar årligen in miljontals kronor till välgörenhet genom klubbarnas stiftelser.

Den fantastiska karriären startade och avslutades i Brommapojkarna.

  • Jag var 14 år då jag fick chansen i BP:s A-lag, trots att jag inte var helt ordinarie i P14- laget. En match mot Brottby i Svenska Cupen som vi vann och jag fixade en straff........naturligtvis! Efter den matchen kontaktades jag av Tommy Söderberg, som var A-lagets tränare, och han bjöd upp mig till A-lagets träningar. Då, efter det beskedet som jag minns så väl, när jag var på väg hem till Klippgatan i Solna. Jag stannade upp vid den gamla eken som stod nära vårt hem, tittade upp i bladverket och sa till mig själv " JAG SKA BLI FOTBOLLSSPELARE".

Det kan man lugnt påstå att han blev. Karriären avslutades som sagt i moderklubben som 38-åring. Därefter följde många år som tränare för BP:s ungdomar, tillsammans med bland andra Kim Bergstrand slussade han många talanger ut i karriären.

  • Jag har och har haft vissa uppdrag som mentor åt unga spelare och hjälpt till med råd och tips inför en stundande karriär. Att just försöka hjälpa unga talanger har jag alltid haft stor passion för. Mitt bästa råd till unga spelare är att stanna upp och LYSSNA. Lyssna på kloka och erfarna människor men också på din egen inre röst m.a.o viktigt att vara lyhörd. Svensk fotboll är bra på mycket, men vi måste bli bättre på att utbilda unga spelare på moment som en-mot-en. Den individuella skickligheten byggd på teknik, kvickhet, överraskningar, kreativitet och fantasi måste bli bättre och ska uppmuntras i unga år.

Efter ett år i Schweiz värvades han av italienska US Cremonese som var nykomlingar i Serie A och utsågs till tredje bästa utländska spelare i Italien 1990. I matchen mellan Napoli och Cremonese vägrade ”Limpan” att byta när tränaren kallade. Naturligtvis fick jag mycket skäll efteråt men det var det värt…
 

Vad som gjorde det värt att vägra bytet, vad Limpan har för ytterligare talang förutom fotboll och hans kompletta samt fantastiskt imponerande meritlista som spelare kommer du kunna läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Senaste inläggen

Bloggarkiv