Tillbaka i rampljuset

#48 Lasse Asp

Lasse Asp, född 19 april 1968 i Stockholm

Meriter
24 säsonger i Hammarby IF
Debuterade i A-truppen 1988
1 SM-guld i Five-A-Side
U-21 landskamp för Sverige

Klubbar
1971-95 Hammarby IF
1996-97 Nacka FF

Bajen och fotboll i modersmjölken

Med tre grabbar som spelar i lokala laget där Lasse bor är det fortfarande familj, engagerad fotbollförälder och jobb som han fyller sin tid med. Han följer laget i sitt hjärta (Bajen) och försöker hålla kontakten i någon form med alla de artister som han spelat med/mot.

  • Om det är någon form av aktivitet för gamla lirare försöker jag hänga på. Jag har förmånen att fortfarande spela rinkbandy i en företagsserie, kör egen löpträning, spelar lite fotboll – det är en förmån att kunna röra på sig efter allt slit på fotbollsplaner under alla år - många kompisar är skadade och kan inte vara aktiva i någon form längre.


Under 14 år har Lasse varit engagerad tränare för sina grabbar. Han var tränare för alla tre under en period och det har varit hans sätt att ge tillbaka något som han fått av andra engagerade ledare och tränare under sin fotbollsresa.

  • Inför den här säsongen är jag passionerad förälder och försöker stötta grabbarna utan att försöka återuppleva den resa jag gjort, eller rättare sagt att jag stöttar dem på sin egen resa oavsett destination. Var och en gör sin egen resa och det har varit en förmån att få vara med väldigt nära under deras uppväxt. Fotbollen har varit en bra utvecklingsarena för kamp, samarbete, kamratskap och glädje.


Höjdpunkter i karriären?

  • Debut i allsvenskan, 1988 i derby mot AIK fick jag chansen att debutera i startelvan. Tyvärr torskade vi matchen, men det var en lycka att debutera.
  • U21, blev blixtinkallad att spela en träningslandskamp mot Island på Västmannaöarna. En dröm för många spelare, även för mig.
  • Hösten -89 (återkomst i Allsvenskan), ingen Bajare kan bortse från matchen mot Karlstad och lyckan av att göra det omöjliga möjligt. Även om jag inte spelade just den matchen är upplevelsen där och då lycka.
  • Första allsvenska målet, också ett lyckomoment och fortfarande den enda Bajare som gjort ett mål på Enskede IP i en allsvensk match.
  • Derbyt mot Djurgården 1990, en milstolpe i min fotbollsresa, med två mål och ett målpass fanns det inga gränser för lycka, en lycka som lever kvar än idag.
  • ”Nacka FF, välkommen hem”, det var den meningen som gjorde mig lycklig när jag efter åren i Bajen spelade i Nacka och vi skulle möta Bajen på Söderstadion, meningen sagd av Roffe Zetterlund som hälsade mig välkommen hem.
  • Kort avisering åka till Saudiarabien för att spela mot deras landslag. Från ingenstans, typ i februari ,vid en vinterträning kom frågan ”vilka kan åka till Saudiarabien nästa vecka?”. Ingen trodde det var sant, men de ville möta europeiskt motstånd i förberedande syfte. Resan blev verklighet. Det var en udda händelse.

 
Att Lasse skulle bli fotbollsspelare stod klart från början: hans mamma var med och startade Hammarby damfotboll, han hade samma tränare som drog igång knatteskolan som han började i som treåring, som följdes av ungdoms-, junior-, seniorspelare i samma Bajen under hela 25 år.

  • Eftersom jag fick förmånen att spela i en storklubb, spela i ett av de bästa lagen i sin årgång, inte riktigt behövde göra ett val…det var mer redan en uttagen riktning som fullföljdes. Däremot fick jag välja bort andra idrotter då det inte fanns tid att göra allt.


Jag har nog varit lyckligt ovetandes om vad jag valt bort då jag aktivt själv valt att ägna mig åt idrott. Det klart att jag sagt nej till…

-Ja, vad det är klart att Lasse har sagt nej till och vad han gett för råd till sina söner kan du läsa om i boken boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarar, hjältar och hjältinnor ur fotbillens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv