Tillbaka i rampljuset

#79 Johan Arneng

Johan Arneng, född 14 juni 1979 i Uddevalla

Meriter
2 A-landskamper för Sverige
2 SM-guld
2 Cup-guld
Norsk Cup-mästare
Klubbar
1998-99 Empoli, Italien
1999-01 Raufoss IL, Norge
2002      Vålerenga IF, Norge
2003-07 Djurgårdens IF
2008-10 Aalesunds FK, Norge
2011-12 Syrianska FC
2013-14 IK Sirius

En spelskicklig arbetshäst

Johan kom i februari 2003 till Djurgården från norska Vålerengen, där han bland annat blivit cupmästare. Som bekant värderas den norska cupen nästan som i paritet med att vinna ligan. Där är vi i Sverige inte ännu, även om den nuvarande spelformen har populariserat Svenska cupen.

Den – med all rätt – ”helgonförklarade” Stefan Rehn skulle ersättas efter att ha slutat sin spelarkarriär hösten 2002. Johan var den som skulle axla rollen som tvåvägsspelare. Det gjorde han med bravur: med en enorm arbetskapacitet och bra blick för spelet blev han snabbt väldigt populär bland DIF-fansen. Inte bara där, dåvarande tränaren Sören Åkeby, sade följande om Johan: ”Han är en mycket intelligent spelare. Han är snabb, löper mycket och gör en oerhörd nytta för Djurgården i sin roll sam balansspelare. Dessutom har han också en väldigt bra inställning, både på träning och match”.

I skrivande stund, knappt 20 år senare, har hans tidiga hästintresse fått större utrymme: 

  • Jag jobbar dels på ett företag som heter Brixton Medical AB, som håller på med tävling och uppfödning av travhästar. Jag har hand om avelsbiten och sköter allt kring det. Dessutom jobbar jag också på Discovery Networks som fotbollskommentator.
  • Jag får min del av fotbollen i mitt jobb som expertkommentator. Allsvenskan och Europa League är de rättigheter vi har just nu. Jag satt i Djurgårdens styrelse fram till sommaren 2020 när Allsvenskan startade, men valde att stiga av eftersom uppdraget inte gick att förena med en aktiv roll inom Djurgårdens styrelse.


Tilläggas bör, att det blev tre och ett halvt år som sportsligt ansvarig i styrelsen. Tidigare DIF-spelaren Mattias Jonson har ersatt Johan.

  • Många roliga upplevelser har det blivit med fotbollen. SM-gulden med Djurgården är lätt att plocka fram, men jag skulle nog ändå säga någon cup man spelade som liten pojklagsspelare. Då var allt roligt och man hade så mycket förväntningar på framtiden.


Hästar och fotboll har gått hand i hand sedan barndomen och övergången från en spelarkarriär till ”hästbranschen” var naturlig.

  • Jag hade redan börjat med mina civila jobb innan jag slutade med fotbollen. Alltså samma jobb som jag har idag. Nu kanske jag var lycklig lottad som kunde börja jobba samtidigt som jag avslutade karriären, men det är något jag verkligen kan rekommendera att tänka på för den som är i slutet på karriären. Det är så lätt hänt att man står där en dag och inte vet vad man ska göra.


Kloka ord från en kille med båda fötterna på jorden. Tänk om fler skulle resonera så …

Johan är född i Uddevalla, men uppväxt i Värmland och därför var steget enkelt att flytta till Degerfors och börja på fotbollsgymnasiet där. Redan som 18-åring testade han sina internationella vingar och flyttade till italienska Empoli FC, där han för övrigt vann italienska juniormästerskapen.

  • Jag lärde mig enormt mycket under tiden i Empoli säsongen 1998/99.


När han vände tillbaka till Skandinavien igen, var det naturligt att lyssna på sin före detta tränare i Degerfors, Börje Andersson, som då hade blivit tränare i norska div.1-klubben Raufoss. Johan anslöt till klubben 1999 och spelade där under tre säsonger innan han blev värvad till Osloklubben Vålerengen där det blev en säsong. De följande fyra åren var han nyckelspelare i Djurgården.

Detta är en förkortad version av intervjun med Johan. I den längre versionen som du hittar i boken ”Tillbaka i Rampljuset får du bland annat läsa vad Johan har för råd till unga spelare. Boken släpps under hösten 2021 där intervjun med Johan publiceras i sin helhet. En bok full av berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv