Tillbaka i rampljuset

#51 Fredrik Risp

Lars Fredrik Risp, född 15 december 1980 i Lysekil.

Meriter 
3 A-landskamper för Sverige
Spel på högsta nivå i sju länder
Klubbar
1996-97 Lysekils FF
1997-05 IFK Göteborg
2003      AC Chievo Verona, Italien
2005-06 Genclerbirligi SK, Turkiet
2006-08 Trabzonspor, Turkiet
2008-09 Ankaraspor AS, Turkiet
2009      Stabaek Fotball, Norge
2009      MKE Ankara Gücü, Turkiet
2010      IFK Göteborg
2010-11 Esbjerg FB, Danmark
2011-12 PFC Levski Sofia, Bulgarien
2012-13 Ethnikos Achna, Cypern
 

Resande i fotboll

Helt plötsligt dök den belgiske stjärnan och dåvarande Manchester United-anfallaren Romelu Lukaku upp på Onsala BK:s P06 Instagramkonto. På sin semester passade anfallaren på att skicka en hälsning till killarna i laget. Hjärnan bakom hälsningen är spelaragenten Fredrik Risp och även en av ledarna för P06.

  • Det betyder jättemycket för killarna. Det är jättestort och dessutom blir det personligt när hälsningen är riktad direkt till killarna.


Lukaku skickade en hälsning till killarna i laget och önskade dem samtidigt lycka till i världens största ungdomsturnering.

”Hej killar i Onsala BK! Jag hoppas att ni har en bra sommar, lycka till i Gothia cup!”, säger Lukaku i klippet.

Hur gick detta till?
-          Min klient Samuel Armenteros är bästa vän med Romelu Lukaku sedan tiden i Anderlecht för några år sedan. Jag passade helt enkelt på att fråga Samuel om han kunde lösa en hälsning från Lukaku till killarna i laget.

Fotbollen har gått som en röd tråd genom Fredriks liv: allt från pojklagsåren i Lysekils FF, till Blåvitt och ut i vida världen (i sju länder) och så nu som agent och ungdomsledare i Onsala BK P-06 där grabben spelar.
 
I ungefär samma ålder som sonen började en tydlig målsättning.

  • Jag började nog i 13-14 årsåldern att ganska medvetet och naturligt börja sätta upp tydliga mål för min fotboll och vad jag ville uppnå. Min mentala styrka var den som gjorde att jag orkade lägga ner alla timmar. Jag var en träningsprodukt kan man säga.


I den långa och fina karriären finns många fina och udda minnen.

  • Den allsvenska debuten med IFK Göteborg var extremt stort för mig!

Fredrik gjorde sin tävlingsdebut i en ålder av 19 år, 3 månader och 15 dagar den 1:a april 2000 mot KB Karlskoga i en match i Svenska cupen som slutade 1–0.

Fredrik är en av sammanlagt 90 spelare som gjort 100 eller fler matcher för IFK Göteborg i Allsvenskan, och han är nummer 75 på listan över de med flest allsvenska matcher för IFK Göteborg.
 
Efter spelarkarriären hoppade han rätt in i agentyrket. Hade förberett mig ganska länge på detta så jag gjorde min sista match i maj 2013 och min första övergång som agent i juli 2013. Så det blev en snabb omställning till mitt nya yrke.

  • Det finns många oseriösa agenter vilket gjort att epitetet agent har fått en negativ stämpel. Därför jag vill in för att visa att det finns goda makter också.


Varför ska en spelare välja dig som agent?

  • Jag är en rak och ärlig person. Ofta starka åsikter, men öppen och ärlig. Har blivit utsatt för diverse olika saker som man inte borde få, ibland tvingats i väg och liknande. Ändå lämnat rakryggad överallt och tror jag har ett respekterat namn – det ger mig en enorm fördel i mitt nuvarande yrke.


Kring ämnet udda minnen från karriären kan ni läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset”.

Denna intervju är en nedkortad version. Hela intervjun - där Fredrik bland annat berättar om vem han är evigt tacksam, förlorade miljoner och slakt av får, kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun publiceras i sin helhet. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv