Tillbaka i rampljuset

#23 Per "Texas" Johansson

Per Åke Lennarth "Texas" Johansson, född 6 maj 1978 i Värnamo

Meriter
11 säsonger i allsvenskan 
235 matcher för Halmstad BK

Klubbar
-1998     IFK Värnamo
1989-97 Tranås FF
1998-00 GAIS
2001-10 Halmstad BK
2011      Falkenbergs FF

Annars har han inga problem med att få tiden att gå…

Låt oss rivstarta med ”Texas” höjdpunkter i karriären:

  • Om jag blundar kommer tre saker fram i huvudet:                      Sommarmatcherna på Örjans vall är oslagbara. Att möta storstadslagen i lilla Halmstad och samtidigt vinna inför 10 000 åskådare. Det är inte mycket som slår det.                                                                                                    Matcherna i UEFA-cupen är också något som ligger varmt om hjärtat. Sensationen när vi slog ut Sporting Lissabon 2005 var något extra. Tre månader tidigare var de i final. Efter vårt dubbelmöte avgjorde Patrik Ingelsten i förlängningen. Deras hemmasupportrar applåderade oss när vi gick ut från arenan.                            Att vinna en serie med GAIS, med alla deras fantastiska supportrar både 1998 och 1999, var ren magi för en ung kille som precis gjort sina två första säsonger på elitnivå.                                                                                                    Sedan alla resor med alla lagkamrater och ledare man haft genom åren. Jag tänker tillbaka och känner mig lyckligt lottad som haft sådan tur! Tänk bara att ha fått följa Janne Andersson under tio år i HBK.

Vad gör du nu för tiden?

  • Jag har jobbat med fotboll på ett eller annat sätt sedan 1998. Sedan i somras gick mitt avtal med Halmstads BK ut och det blev läge att satsa mer på mina egna företag istället.                                                                                              Dels är jag delägare i bemannings- och rekryteringsbolaget Effektiv i Halmstad.    Sedan driver jag ett padelnätverk tillsammans med Jörgen Persson, Sofia Arvidsson och Glenn Silverholt. I dagsläget finns vi i Halmstad och Småland. Inom kort även i Stockholm med Patrick Ekwall.                                                  Annars har jag inga problem med att få tiden att gå…

Rekryteringsbolaget Effektiv måste ha grunden för Sveriges bästa korplag (med grundaren Mathias Svensson, Håkan Mild och Jesper Mattsson i bolaget). Men finns det plats för fotboll med alla dessa engagemang?

  • Ja, i dagsläget är jag endast en vanlig sansad supporter. Vilket jag tycker är skönt. Som spelare var jag aldrig den där fotbollsnörden som skulle titta på alla fotbollsmatcher på TV eller diskutera presspel under frukostkaffet.                     För mig är fotboll underhållning och något jag gärna följer. Jag älskar de stora mästerskapen och Allsvenskan. Min dotter är 12 år och spelar i Astrio. Hennes matcher tycker jag är roliga att titta på.                                                      Sedan följer jag såklart HBK:s framfart i Superettan. Magnus Haglund och grabbarna i laget har gjort en enastående säsong!

 Alla har förebilder. Vem var din?

  • Maradona var en husgud för mig som ung. Jag älskade Argentina och Napoli! När jag tänker efter så har vi nog bara en sak gemensamt: Att vi båda är vänsterfötter. Men det hindrade mig inte från att älska honom.                                              Min andra idol är/var Jonas Thern! Jag skrev ett brev till honom som 11-åring där jag förklarade att vi båda kom från Värnamo och hade samma moderförening. Jag skrev att min mamma hade dansat med hans pappa på en fest på 70-talet. Allt för att få en ynka autograf.

Jag fick ingen autograf då (den fastnade nog på något italienskt postkontor) men när han blev min tränare senare i HBK kunde jag inte låta bli. Jag har kvar den än idag.
Jonas Thern - för mig är han Kungen!

Den mest udda händelsen i ”Texas” karriär handlar om en övning som slutade med medvetslös medspelare på planen. För den nyfikne går det att klura ut och se vad som hände genom att söka lite på youtube. Eller så köper du boken ”Tillbaka i rampljuset”. Då får du även veta vad Texas hade för ”trix” och rutiner innan match – och även vilken udda rutin Gattuso hade…  ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv