Tillbaka i rampljuset

#72 Olof Persson

Olof Persson, född 5 maj 1978 i Malmö

Meriter
350 matcher för Malmö FF
Svensk och Österrikisk mästare
3 SM-guld som assisterande tränare
4 A-landskamper för Sverige
Klubbar
1995-01 Malmö FF
2002      Tirol Innsbruck, Österrike
2002-06 Malmö FF
2006-08 Århus, Danmark

Förlängd karriär

Att fotbollsspelare fortsätter inom sitt skrå är ingen överraskning: kärleken till fotbollen är helt enkelt så stor att man väljer att bli ledare när den aktiva levnadsbanan klingat av. Olof Persson är inget undantag.

Den i fler bemärkelser stadige mittbacken jobbar nuförtiden som akademitränare hos Malmö FF, studioexpert MFF:s premiumsändningar och som utvecklingsansvarig 10-14 år LB07. Fullt på spisen med andra ord. Men Olof har just fotbollen som en av grundpelare i livet, familjen är den andra.

Olof kom till Malmö FF 1995 och spelade under sin aktiva karriär 350 matcher för föreningen. Säsongen 2004 fick han kröna insatserna med ett SM-guld.

Men tre år innan skar det sig i förhandlingarna mellan MFF och Olof, vilket fick till följd att han då istället tog chansen i Innsbrucks stolthet, FC Tirol.

  • Samtidigt som vi inte kom överens kände jag att kvaliteten på mitt spel hade sjunkit och att jag behövde ett klubbyte för att utvecklas som spelare. Tiden i FC Tirol blev kortvarig. Ekonomiska problem gjorde att klubben gick i konkurs när Olof endast hade hunnit vara där ett halvår.
  • Men jag blev ju historisk eftersom jag är den enda svensk som blivit österrikisk mästare. Det var faktiskt en fantastisk tid i Innsbruck, jag utvecklades mycket och blev jämnare som spelare.


Under den fina karriären, som bland annat gav fyra A-landskamper, har han naturligtvis fina höjdarminnen.

  • Jag tar två ögonblick som sticker ut i minnet. Först slutsignalen i Halmstad mellan HBK och IFK Göteborg 2004, vilket innebar SM-guld till oss och så slutsignalen MFF-Salzburg 2014, då vi blev klara för Champions League. Väl i kvalificeringen till gruppspelet lyckades MFF ta sig vidare – men där blev det stopp. Inte undra på det när motståndarna var Atlético Madrid, Juventus och Olympiacos!


Men karriären var långt ifrån spikrak:

  • Ulf Lyfors sade till mig att jag envist skulle köra på när jag höll på att ge upp elitfotbollen. Jag hade blivit uppflyttad i MFF:s A-trupp 1995 och sedan nerflyttad till juniorlaget 1996.  Det var viktigt att jag körde på och på så sätt blev jag fulltidsspelare 1997 och gjorde allsvensk debut.


För tre år sedan lämnade Olof sitt uppdrag hos Malmö FF efter fem år som assisterande tränare. Under 2020 var han assisterande hos division 2-laget LB07, som dock degraderades ner till division 3.

Nu har 43-åringen en roll som fotbollsansvarig inom klubben för 7- och 9-mannalagen.

  • Olof har erfarenheter från absolut högsta nivå, både som spelare och ledare, och därför är det en stor vinst för föreningen att dra nytta av hans kunskaper redan i ungdomsåren. Det hjälper oss i vår strävan att nå vår vision om att vara södra Sveriges bästa utvecklingsmiljö, säger sportchefen Sebastian Jonsson till klubbens hemsida.


Även Olof är nöjd med sin nya roll.

  • Jag ser verkligen fram emot att få bidra och vara en del av LB07 på ett för mig nytt sätt. Jag tilltalas av framtidsvisionen och den ambitiösa synen klubben har på vart vi vill. Jag är säker på att jag kan bidra både med kompetens och personlighet som får en redan väl fungerande verksamhet att bli ännu bättre. Rollen i sig känns som ännu ett steg i att säkerställa kvaliteten bland de aktiva, både bland spelare och ledare.


I skrivande stund är premiären för Allsvenskan länge sedan avklarad, saknar du tränarjobbet på elitnivå?

Ja, gör Olof det? Det får du veta om du läser boken ”Tillbaka i Rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun med Olof publiceras i sin helhet. En bok full av berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv