Tillbaka i rampljuset

#52 Niklas Gudmundsson

Niklas Lars Roger Gudmundsson, född 29 februari 1972 i Trönninge, Halmstad.

Meriter
7 A-landskamper för Sverige
2 Svenska Cup-guld
Allsvensk i tre klubbar, HBK, MFF, IF Elfsborg
Klubbar
1988-95 Halmstad BK
1995-97 Blackburn Rovers, England
1997-00 Malmö FF
2001-02 IF Elfsborg
2003-07 Ängelholms FF

Trönninges store son

Låt oss rivstarta med tre höjdpunkter ur ”Gudis” fina karriär:

  • Höjdpunkt nummer ett blir min senior och ”riktiga” allsvenska debut mot Hammarby på Enskede IP i premiären 1990. Jag hade visserligen gjort seniordebut 1988 och allsvensk debut mot Brage borta 1989, men premiären mot ”Bajen” på Enskede IP var väldigt speciell, mycket beroende på plats, inramning och att vi i HBK tog hem segern med 2-1.
  • Andra höjdpunkten är en av många landslagsmatcher, (gjorde ju många ungdomslandskamper) men jag får nog säga A-landskampen mot England i för-EM på Elland Road där bland andra Gascoigne, David Platt, Sheringham och Shearer startade för England. Matchen slutade 3-3 efter sen kvittering av Darren Anderton.
  • Och den tredje blir matchen med Blackburn Rovers mot mitt favoritlag Liverpool hemma på Ewood Park. Jag gjorde en assist och var nära att kvittera efter genombrott och tunnel på Mark Wright. Vi förlorade dock med 2-3.


Fotbollskarriären startade i Trönninge, men själva avstampet kom i Halmstad BK.

  • Under mina år som ungdomsspelare i moderföreningen Trönninge IF och i HBK har     jag alltid haft mycket engagerade och kunniga tränare och ledare. Dessa personer bidrog starkt till mitt intresse och fokusering på fotbollen, men också viljan att vinna och utvecklas. När så Stuart Baxter anställdes av HBK 1988, var hans personlighet, driv, kunskap och professionalism klippt och skuren för mina beslut av framtida val av karriär.  Så Stuarts inträde i klubben var nog avgörande för många av oss ungdomar att göra karriär.
  • Jag var 14 år när jag gick över från Trönninge IF till HBK och samtidigt höll jag på med friidrott. Även om fotbollspassen utökades markant fortsatte jag med friidrotten ett tag, framför allt de helger som blev lediga från fotbollen. Jag kunde då tävla i olika friidrottsgrenar. Valet tog jag när jag blev 15 år och tyckte att fotbollsträningen var roligare och mer inspirerande. Men själva tävlandet i friidrott var jämsides, det var jäkla kul att mäta sig med motstånd, tider och längder.
  • Mitt bästa råd till dagens ungdomar är att tycka det är roligt och givande med fotbollen, även de dagar det är lite tyngre av olika orsaker. Jag tror det är viktigt att drivet och viljan med att lära sig kommer inifrån individen. Det drivet att göra lite extra spontant på fritiden är väldigt nyttigt för utveckling. Jag tycker att det behöver ges mer utrymme och resurser för den individuella utvecklingen. Som tränare och ledare behöver du stötta individen att utmana och utveckla sina egenskaper, och vara väldigt tydlig med att våga göra lite utmanande saker, utan att det blir större konsekvenser. Att som tränare förklara skillnaden mellan att vinna (det behöver alltid finnas där) och prestera. Då tror jag spelförståelsen utvecklas mera, något som jag tycker mig kunna se inte hänger med i den funktionella utvecklingen.


Hade du själv någon förebild?

  • Jag är uppväxt på Örjans Vall och med Sigge Johansson som var den stora idolen man följde. Jag är ju också uppväxt med Tipsextra och Liverpool där Sir Kenny Dalglish är en hjälte. Givetvis är Maradona den största och mest inflytelserika fotbollsspelaren under min senare uppväxt på 1980-talet.

Sista säsongen i HBK blev 1995 och sista allsvenska matchen i HBK-tröjan blev den avbrutna matchen mot Djurgården.

Varför den avbröts och hur säsongen slutade för HBK kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset”. Där berättar Niklas även om vad det var som fick upp de regerande Premier League-mästarnas ögon för honom samt sin relation till fotbollen idag.
Boken släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv