Tillbaka i rampljuset

#34 Conny Torstensson

Jan Conny Torstensson, född 28 augusti 1949 på Lofta, Västerviks kommun.

Meriter
40 A-landskamper, 2 SM-guld, Tysk Ligamästare.
Europacup-(Chamions League) vinnare 1974, 1975, 1976.
VM-slutspel 1974, 1978.

Klubbar
1967-73 Åtvidabergs FF
1973-77 Bayern München
1977-78 FC Zürich
1978-80 Åtvidabergs FF

Fotboll nä, men i bandy kunde han ha blivit bra… 

Det var så Melker Knutström, ordförande i Gamleby IF och vaktmästare på Tjusvallen i Gamleby, svarade på en fråga från en kvällstidning, när Conny blev klar för Bayern München: Vad tänkte du när Conny flyttade till ”Åtvid”?

Melker såg inte potentialen i den gänglige Gamlebyspelaren. Utom i bandy då, där Conny spelade sju säsonger i den näst högsta serien.

När Conny var 18 år ringde ”Åtvid” efter att ha vunnit kvalet till Allsvenskan hösten 1967. Det blev början på en fin era, byggd på bland andra ”Knalin” Andersson, Kent Karlsson och ”Söla” Andersson. Konkurrensen var stenhård och unge herr Torstensson fick vänta till 1970 på sin debut.

  • Jag var aldrig bland de bästa spelarna när jag började spela fotboll. När jag var 17-18 år och spelade i Gamleby gick det uppåt, men sedan när jag värvades till Åtvidaberg stod det stilla i några år.                                                                 Jag hamnade rätt i Åtvidaberg och tog en etapp i taget. Efter några år var jag med bland de 15-16 bästa spelarna i Åtvidaberg och kunde om jag hade tur vara en som fick hoppa in som avbytare. Det var bara att borra ner huvudet och jobba. Till sist fick jag vara med från start.


Ett speciellt minne härrör sig från dåvarande Cupvinnar Cupen 1971 och en bortamatch mot Polska Zaglebie Sosnowiec:

  • Jag var inte ordinarie i A-laget, men vår tränare S-A Larson gav mig chansen från start på bekostnad av Bo Augustsson, som fick starta på bänken. Ordförande Lars Hallgren lär ha ifrågasatt laguttagningen, men dagen efter, bett om ursäkt, och lovat att aldrig mera uttala sig om tränarens arbete!                                        Med på resan var även en ung Mats Olsson från Expressen, som i stort sett också gjorde debut. Jag drack min första whisky på hans hotellrum framåt kvällen, medan han fick underlag till den första intervjun i rikspressen för min del. Vi vann matchen med 4-3, efter ett mål av mig och jag var även inblandad i ytterligare mål.


Ett halvsekel senare följer Conny barnbarnet Herman, 16 år, som just har skrivit på för ÅFF och kommer att kämpa för en plats i ÅFF U17 och U19-lag nästa år. Ett annat barnbarn, 11-åriga Alva, har just börjat spela fotboll i Västerviks FF och har redan fått smeknamnet ”Lill-Conny”. Det blir spännande att följa. Två av de andra barnbarnen – totalt fem – ägnar sig år hästsport.

Vilka råd ger en som vunnit tre Europacup-finaler (motsvarande Champions League-finaler) till Alva och Herman?

Ta vara på varje tillfälle som ges, att träna på ”grunderna” i fotboll som   bollmottagning, dämpningar, passningar och skott.

Under fotbollsgalan i slutet av november tilldelades Conny Torstensson en av de finaste utmärkelser som en svensk fotbollsspelare kan få, han blev invald i Hall of fame, för sina prestationer som fotbollsspelare under 1970-talet.

ViLirare lyfter på hatten.
 

Vill du läsa Connys råd till Svensk fotbolls framtid och hur det kom sig att han tvingades värma upp i träskor inför en uppvisningsmatch i samband med Karl-Heinz Rummenigges militärtjänstgöring ska du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv