Tillbaka i rampljuset

#12 David Nordbeck

David Nordbeck, född 25 maj 1978 i Stockholm

Klubbar

1984-89   Järva SK
1990-97   IF Brommapojkarna
1998-04   Café Opera
2005        Assyriska FF
2006-08   IFK Norrköping
2008        Syrianska FC
2009        Väsby IK
2010-       Rosersberg IK

 

Idrott för hela slanten

I David Nordbecks familj råder det inga tvivel om vad man ska göra på fritiden. Det handlar om att röra på sig i olika sammanhang, vinter som sommar.

Att hålla på med flera sporter så länge som möjligt är något jag har väldigt stark tro på och applicerar på mina egna barn som idag är tolv respektive 13 år gamla. Idag spelar de både fotboll och innebandy vilket är en perfekt kombination med en sommar- och en vinteridrott.

David var väldigt talangfull som liten men hade svårt att ta steget från junior- till seniorspelare och inte förrän han var 24 år gammal blev han helt ordinarie startspelare i Superettan. Han var lite av en så kallad late bloomer och fick 27 år gammal möjligheten att debutera i Allsvenskan för Assyriska.

Jag minns den allsvenska premiären mot Hammarby som en stor dag, inte minst för min pappa som på nära håll stöttat mig under hela min karriär. Han var så nervös att han önskade mig lycka till i telefon (vi pratade varje dag) på en lördag, grejen var dock att matchen inte skulle spelas förrän på tisdag.

Jag hade hört många skrönor om Assyriska innan jag skrev på, flera av dem besannades och minns väl att en dag mitt under säsongen stegade en storebror till en av spelarna i laget in i omklädningsrummet och tog tränaren (José Morais) åt sidan för att deklarera att hans lillebror borde vara i startelvan.

Efter att som 28 åring fått möjligheten att spela fotboll på heltid för första gången under hans tre år i IFK Norrköping flyttade David och hans fru Linn hem till Stockholm igen, nu med två barn som båda är födda i Norrköping. David avslutade sin elitkarriär med en säsong i Väsby United 2009.

Kanske min största bedrift i karriären att vi med det unga laget höll oss kvar i Superettan. Vi var tre-fyra äldre spelare runt 30 år medan övriga spelare som senare fått fina karriärer både i Sverige men även utomlands var 18-20 år på den tiden, rena juniorvalpar med andra ord. Jag pratar då om spelare som Magnus Eriksson, Daniel Sundgren, Niklas Backman, David Fällman, Victor Lundberg, Pontus Engblom, Daniel Gustavsson, Omar Eddahri, Sotirios Papagiannopoulos med flera. Tränare var Thomas Lagerlöf och Mikael Hjelmberg med Lukas Syberyjski som sportchef.

Så 31 år gammal blev det svårt att kombinera arbete, fotboll, familj, bo i hus och då blev det naturligt för David att lägga skorna på hyllan. När han blickar tillbaka på sin karriär är han tacksam över möjligheten att få testa sina vingar i Allsvenskan och bevisa att han höll på den nivån. Så klart drömde han också om att bli utlandsproffs som liten grabb, men att nå Allsvenskan är det faktiskt i slutändan inte så många som gör.

Svensk fotboll behöver starka profiler som förebilder. Spelare som också tar ställning för samhällsfrågor. Som elitidrottare idag du idag en stor möjlighet att påverka människor, där jag ser Kosovare Asllani som en just sådan spelare som tar ställning och försöker att skapa ett bättre samhälle genom att öppet ha åsikter i bland annat intregration- och jämlikhetsfrågor.

David har i allra högsta grad kvar sitt engagemang i fotbollen, både i sitt yrke och på fritiden. -Vad han gör kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv