Tillbaka i rampljuset

#45 Erik Sundin

Erik Daniel Victor Sundin, född 1 mars 1979 i Stockholm.

Meriter
SM-guld 2011
Svensk Cup-mästare 2010, 2011
Klubbar
1985-01 AIK
2001-04 Café Opera
2005      Väsby United
2006      Assyriska FF
2007-08 Trelleborgs FF
2009-12 Helsingborgs IF
2012-13 Hammarby

Fortfarande full av energi

Erik sätter direkt fingret på fotbollens roll i samhället:

  • Barns hälsa och rörelse är något som fotbollen och klubbarna kan bidra mycket till. Idag är fysisk och psykisk ohälsa mer utbrett bland barn och ungdomar än tidigare. Därför tycker jag det är viktigt att politikerna tar sitt fulla ansvar och ger klubbar, föreningar de förutsättningar som krävs för att våra barn ska kunna röra sig i arrangerad form samt även utöva spontanidrott. Idrotten och fotbollen kommer att vara viktigare än någonsin i och med den situation vi befinner oss. Både fysiskt och psykiskt.


Kloka ord. Idag är Erik stöttande fotbollsförälder till sin äldsta dotter och tränare till sin yngsta dotters F12 lag i Årsta FF.

  • Det ger mig en otrolig energi att se tjejerna utvecklas och umgås med sina lagkamrater. Efter min karriär så var jag ganska ”mätt” på fotboll generellt, men har verkligen fått tillbaka en genuint positiv känsla i och med att jag följer mina tjejer så nära. Jag tycker att det är viktigt att alltid försöka lyssna på sin egen känsla och försöka hitta sin egen väg, trots yttre faktorer som kan påverka ens framtid. Att inte vara rädd för att ta hjälp och kanske försöka hitta någon att prata med när det känns både bra och dåligt, för att hitta rätt framförallt mentalt. Själv har jag fått goda råd och stöttning av min pappa, mamma och min bror längs hela vägen vilket har varit otroligt betydelsefullt för mig i både med och motgångar. Samt givetvis av min fru Lisa som varit med länge under min tid som spelare.


Vilka minnen sticker ut i den långa karriären?

  • Jag har väldigt svårt att plocka ut en specifik situation från en ganska lång karriär med fina lagkamrater/ledare och framgångar men det är klart att SM-guldet med Helsingborg och mottagandet på Olympia och Kärnan rankar jag givetvis väldigt högt. En udda känsla var när jag efter nästan fyra, fantastiska år med Helsingborg byter klubb inom en vecka för att sedan kliva ut i en Hammarbytröja på ett kokande Söderstadion. Den känslan var mäktig och lite omtumlande.


Erik värvades till Hammarby mitt under säsongen 2012 samtidigt som klubbikonen Kennedy Bakircioglu återvände. Förhoppningarna var höga hos de hårt prövade Bajen-fansen men det räckte inte till Allsvenskan.

  • Bajen-sejouren blev väl inte vad jag förväntat mig rent resultatmässigt. Men jag är ändå glad och stolt över att ha fått representera klubben under tiden vi lämnade gamla Söderstadion för en ”nysatsning och Nya Söderstadion”. Att få vara en del av en så pass anrik och stor klubb med de fansen och stödet som finns.

 
Vad hände efter den aktiva tiden?

  • Precis efter min sista tid som fotbollsspelare tog jag en välbehövlig paus för reflektion över min kommande framtid. Mitt i denna period fick vi i familjen tyvärr beskedet att min yngsta dotter, Stella, drabbats av Typ 1 Diabetes, vilket vände upp och ner på vårt liv. Efter denna tunga period började jag arbeta på Hammarby Fotboll igen, men i en roll där jag jobbade med Hammarbys kommersiella rättigheter och sponsorskap, vilket var en otroligt lärorik och givande tid i mitt liv.


Det lade grunden till hans nuvarande situation på börsnoterade SkiStar, där han jobbar med kommersiella partnersamarbeten i Sverige och Norge.

  • Jag tycker det är kul med möten och olika typer av sammanhang och det tycker jag att jag får i min nuvarande roll på SkiStar, så tycker att jag hamnat rätt efter fotbollen.

Denna intervju med Erik är något förkortad. Vill du läsa hela intervjun ska du köpa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarar, hjältar och hjältinnor ur fotbillens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv