Tillbaka i rampljuset

#27 Kjell Frisk

Kjell "Kjelle" Frisk, född 27 april 1964 i Rimforsa, Östergötland

Meriter
3 SM-guld och 4 Cup-guld med Djurgårdens IF

Klubbar
som spelare

       -86  Rimforsa IF
1987-89 Åtvidabergs FF
1990-95 Djurgårdens IF
1996-98 Spårvägens FF
som tränare
1999-16 Djurgårdens IF, Målvaktstränare

Lojal på alla plan

1987 lämnade Kjell – sällan annat än ”Kjelle” – moderklubben Rimforsa för forna storklubben Åtvidabergs FF. På den tiden härjade ”Åtvid” i ettan och kämpade till slut förgäves - tre år vaktade ”Kjelle” målet innan degraderingen. Tränare var före detta djurgårdsspelaren Håkan Stenbäck, som tipsade sin moderklubb om den reaktionsnabbe målvakten som lika väl kunnat bli handbollsmålvakt på elitnivå.

En randanmärkning: Den tidigare landslagschefen Lasse Richt och ”Kjelle” är Rimforsas bidrag till storfotbollen.

Det blev starten på en lång och fin karriär i Djurgården: som aktiv, målvaktstränare och chef på Djurgårdens träningsanläggning, Kaknäs. 1991 när Kaknäsanläggningen blev verklighet spelade fortfarande ”Kjelle” och två år senare var han som snickare ansvarig för huset som byggdes. Idag, 30 år, senare har det vuxit till ett kvarter och ”Kjelle” med som anläggningsansvarig.

Låt oss titta närmare på hans karriär som målvakt.

”Kjelle” kom till Djurgården 1990 men fick finna sig i att vara andremålvakt efter Anders Almgren under två säsonger, men under den tredje säsongen blev han förstemålvakt. Tyvärr för ”Kjelle” och Djurgården ramlade de ur Allsvenskan 1992.

I kampen om att nå Allsvenskan igen behöll han platsen som ordinarie målvakt. Bakom väntade Kristian Kaufmann förgäves på sin chans.

1994 värvades norrmannen Thor André Olsen från Brann, vilket innebar att ”Kjelle” förpassades till reservbänken igen och sökte sig till Spårvägen för att få speltid.              

Att han fick stå tillbaka för Olsen är egentligen inte märkligt: norrmannen blev snabbt en publikfavorit med ett extravagant uppträdande och blixtsnabba reflexer. Fråga AIK:s Krister Nordin, fostrad i Djurgården, som än i dag inte kan glömma Olsens dubbelräddning på Råsunda 1995.

”Kjelle” spelade totalt sex år i DIF och tre år i Norrettan med Spårvägen, innan han kom tillbaka som målvaktstränare och chefskapet på Kaknäs. Under hans 19 år som målvaktstränare kan han nämna i sitt cv att han har tränat målvakter som Rami Shaaban, Andreas Isaksson och Pa Dembo Tourray. Alla tre landslagmålvakter.

Men han höll också sig själv i bra form och var som 37-åring omklädd reserv i Allsvenskan.

Givetvis följer han sitt lag på Tele 2, eller snarare följde eftersom pandemin omöjliggör besök, så nu ser han matcherna på den lokala puben.

Några speciella minnen från den långa karriären?

  • Den första seriesegern med min moderklubb Rimforsa IF, då i div 4, var väldigt speciell, Likaså när jag blev värvad till Åtvidabergs FF och senare till Djurgården Men kanske det största ögonblicket var när vi gjorde 2-0 borta mot Juventus i Champions League-kvalet 2004.                                                                     Men alla tre SM-guld och de fyra cupgulden med DIF är fantastiska minnen.       Ett annat, helt annorlunda minne är när vi - Rimforsa - spelade en träningsmatch i Dalarna mot Gagnef. En av våra anfallare kastade inkast och sprang sedan på sitt eget inkast. Lagkamraten fick smeknamnet Lucky Luke, alltså snabbare än sin egen  skugga …

Djurgården kan tacka högre makter att man fick tag i en sådan almulimand (danska för tusenkonstnär).

Du kan läsa dem alla intervjuer från serien i boken”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv