Tillbaka i rampljuset

#24 Christian Hemberg

Christian Andres Hemberg, född 6 december 1981 i Cali, Colombia

Meriter
Debuterade i Örgryte IS A-lag som 17-åring
2 A-landskamper för Sverige

Klubbar
1998-05 Örgryte IS
2007      Raufoss IL, Norge
2008      KS/Leiftur, Island

Ny karriär som skådespelare?

Efter att Christian avslutat sin aktiva karriär utbildade han sig till Personlig Tränare och fick därefter jobb som PT ganska omgående och på den vägen är det.

  • Ja, jag jobbar som Personlig Tränare och Fotbollscoach. Driver det välrenommerade konceptet Fotbollscoach tillsammans med den före detta allsvenska spelaren Christer Andersson, som är en dokumenterat högkvalitativ spelarutvecklare. Vi jobbar med fotbollsutveckling för individer och lag på alla nivåer - från nybörjare till proffs i Europa och från knattar till seniorer på både flick/pojk- och dam/herrsidan.                                                                                              Jag jobbar med fotboll dagligen, vilket jag njuter av, uppskattar och är oerhört tacksam för. I övrigt är jag och har alltid varit löjligt fotbollsintresserad och är lite av ett uppslagsverk, då jag har väldigt bra koll på spelare, lag i både inhemsk och internationell fotboll. Sedan har jag lugnat mig lite nu för tiden, förut såg jag all möjlig fotboll, nu hittar jag på lite annat också. Det finns annat i livet än fotboll har jag förstått…


Christian kände direkt att yrket passade honom som hand i handske eftersom han gillar att vara aktiv och träna. På köpet får han genom jobbet och livsstilen ett naturligt välmående och bra form.

Låt oss gå tillbaka till Christians spelarkarriär – vad är det som står ut bland alla minnen?

  • När jag som 17-åring gjorde mitt första allsvenska mål 1999 i maj mot Västra Frölunda på Gamla Ullevi på pass av en av de bästa jag spelat tillsammans med - Magnus Källander. Ryser än idag när jag tänker tillbaka på målet och jublet efter! Min mamma, som tyvärr dog i cancer i januari 2000, satt på läktaren och fick se mig lyckas i Allsvenskan, vilket är oerhört stort för mig.
  • När jag i augusti 2000 som 18-åring gjorde matchens båda mål i minut 33 och minut 34 mot GAIS i ”Originalderbyt” på Gamla Ullevi inför 10 000 åskådare! Matchen slutade 2-0 till oss och det var mitt genombrott vilket innebar ett helt annat medialt intresse efter det. Min kusins dotter satt på läktaren, fem år gammal, och sade till min kusin: Nu får Christian sluta göra mål, jag får ju ont i öronen av allt skrik!
  • När jag gjorde min landslagsdebut mot Färöarna i januari 2001 i Tipshallen i Växjö! Det var stort att få vara med i landslaget. 

Ponera att du inte fått talangen och intresset för fotboll, vad hade du satsat på då?

  • Om jag inte valt fotboll som karriär hade jag förmodligen jobbat med kläder och mode. Det är ett stort intresse jag har förutom sport, idrott och fotboll. Läser en del modemagasin och försöker hänga med i modevärlden. Jag drömde som liten grabb om att bli filmstjärna. Riktigt så blev det inte. Det närmaste jag kommit den drömmen är att jag medverkar med en betydande roll i dokumentärserien/filmen ”Pojkdrömmen” på SVT Play med premiär nu den 17 november som handlar om att aldrig ge upp sina drömmar och att det aldrig är för sent att ta tag i det. Om jag får säga det själv så tycker jag det är en väldigt bra dokumentärserie/film som känns på djupet så att säga! Missa för guds skull inte den!


Vi lovar att inte missa serien!

Nu när du fått lite distans till fotbollen även om det verkar ta lejonparten av din tid, vilka framtidfrågor blir viktiga för svensk fotboll?

Ja, vad Christian svarar på den frågan kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv