#6 Svante Samuelsson

Svante Lennart Samuelsson, född 4 september 1972 i Kungälv.
Klubbchef 2006-16 Kalmar FF.
Sportchef 2018- i Svensk Elitfotboll.

Meriter
2 A-landskamper för Sverige
325 Allsvenska matcher

Klubbar
1989-93 Kalmar FF
1994-98 Örgryte IS
1998-01 SK Brann, Norge
2002-03 AIK
2004-05 Kalmar FF

Svante Samuelsson har efter en lång aktiv karriär krönts med en välförtjänt post som sportchef i SEF (Svensk Elitfotboll), en tjänst som han tillrädde i mars 2019. Företrädaren, Stefan Lundin, hade även han en gedigen bakgrund som spelare och ledare.

Svantes spelarkarriär omfattade hela 17 år på elitnivå. Den började i Kallar FF, anledningen till det är att västkustkillen kom in på fotbollsgymnasiet i Kalmar, men grunden formades i Stenungsundsklubben Vallens IF. Efter Kalmar FF bar det iväg till västkusten igen och fem år i Örgryte IS. Därpå fyra år i norska toppklubben brann.

2002 och 2003 spelade den långe, defensive mittfältaren i AIK, som såg hans ledaregenskaper och valde honom till lagkapten redan första året, utan att ha spelat en enda match för Gnaget.

De två sista säsongerna spelades i ”elitmoderklubben” Kalmar FF. När han 2005 tog avsked från tjänsten som en ansvarstagande mittfältare, klev han rakt in i sportschefsrollen i klubben. En roll han hade i tio år. Då ska vi inte glömma att den välutbildade Svante (civilekonom) var dubbelarbetande som fotbollsspelare och ekonomichef på Kalmar Energi under sina sista år som aktiv.

En sådan omfattande karriär tarvar några nyfikna, personliga frågor.

Om du ska lyfta fram din lyckligaste stund i fotbollssammanhang, vad kommer upp i tankarna då?

  • Kanske derbysegern med ÖIS mot IFK Göteborg med 5-2 1998. Eller 4-3 i Stockholmsderbyt med AIK mot Djurgården 2002. (Svante gjorde 3-3-målet)

Vad minns du som den mest udda händelsen du var med om under din fotbollskarriär?

  • När jag gjorde hat trick mot Blåvitt med ÖIS i 5-2-matchen. En blind höna fann tre korn…

Kan du avslöja någon hemlig ritual i omklädningsrummet i samband med match?

  • Jag tog alltid på vänsterskon först.

Vad fick du offra för att kunna leva din dröm?

  • Jag har missat några bröllop och födelsedagsfester för vänner genom åren.

Vilket är ditt bästa råd till en 12-årig passionerad fotbollstalang?
 

Ja, om du är nyfiken på Svantes råd till 12-åringen, vem hans fotbollsidol är och vilken som är svensk fotbolls viktigaste framtidsfråga just nu ska du läsa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Senaste inläggen

Bloggarkiv