#2 Hanna Marklund

Hanna Gunilla Marklund, född 26 november 1977 i Åliden utanför Skellefteå.
Meriter
2005 fick hon motta Diamantbollen och 2005-2007 utsågs hon till Årets bästa back. Under åren 1997-2007 spelade Hanna 118 A-landskamper för Sverige.
Klubbar
1993-99 Sunnanå SK
2000-04 Umeå IK (3 SM-guld och 2 Champions Leaguetitlar)
2005-07 Sunnanå SK
2009-10 Sunnanå SK

Förlängd karriär

2018 blev Hanna Marklund den första svenska kvinnliga tv-expertkommentatorn på ett fotbolls-VM för herrar.  Det väckte uppmärksamhet redan innan turneringen i Ryssland drog i gång. Hanna hade tidigare varit studioexpert i TV4, men under VM tog hon klivet in i kommentatorsbåset, bredvid rutinerade Lasse Granqvist.

Året därpå blev hon nominerad till Kristallen i kategorin ”Årets tv-personlighet” med motiveringen: ”Hanna Marklund, med ett VM-silver, tre SM-guld, två Champions League-titlar och en Diamantboll som spelare, var den första svenska kvinnan att kommentera ett fotbolls-VM för herrar i tv. Som fotbollsexpert på TV4 tillför Hanna en bred kunskap om vad fotboll egentligen handlar om. Hanna bildar ett välkänt radarpar med Lasse Granqvist och kommenterade även i somras damernas fotbolls-VM i Frankrike.”

Hannas ”ordinarie” jobb är organisationsutvecklare i Sunnanå Utveckling, där hon jobbar med ledarskap och medarbetarskap i företag och organisationer.  Inte bara det – hon är även ungdomsledare i Myckle IK, vilket gör att hon är involverad och engagerad i fotbollen även idag. 

Anta att din karriär aldrig tagit fart och fotbollen kom i andra hand, hur hade den karriären sett ut?

  • Om jag inte hade blivit fotbollsspelare hade jag nog börjat att jobba som lärare. Jag utbildade mig i Umeå under tiden jag spelade. Jag var färdigutbildad vid 23 års ålder men det var för mycket resor med fotbollen som gjorde det svårt att kombinera.

Kärleken till fotbollen finns i högsta grad kvar. Vilka speciella händelser poppar upp från din spelarkarriär? 

  • Mina lyckligaste stunder som spelare är när vi vann första SM guldet med Umeå IK och första Uefa Womens Cup. Men jag har också otroligt många lyckliga och roliga vardagsstunder från träningar och matcher med lagkamrater som jag har spelat med. 

Det som har påverkat mig mycket positivt var när jag kom till Sunnanå SK som tolv- åring. Där jobbade föreningen mycket med vår utveckling, med inriktning på att vi skulle vara medskapande och fokusera på att må bra, trivas och utvecklas. Det rådet skulle jag ge till en tolvåring idag.
Den mest udda händelsen är nog en resa till Ryssland där vi skulle spela mot WFC Rossiyanka. Det hände mycket konstigt under den resan......................
 

Vad som hände och hela intervjun med Hanna kan du läsa i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps hösten 2021, till ett ca pris av 395 kr. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se och förbeställ ditt exemplar av boken här bredvid.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-